Društvo

Dečija prava u Nišu nisu u priči i praksi

Ukoliko Srbija do kraja godine ne ratifikuje dokument koji se tiče dečijih prava, naša deca neće imati pristup međunarodnom pravosuđu, upozorila je Olgica Bajić, direktorka Društva za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub Niš. Kako je istakla, probleme koje deca imaju u Srbiji se rešavaju teorijski ali ne i u praksi, zbog čega civilni sektor podiže svest o kršenju dečijih prava i poziva ključne institucije da u saradnji sa njima pronađu mehanizme zaštite dece.

Deca se svakodnevno suočavaju sa povredama svojih prava zbog oružanih sukoba, diskriminacije, nasilja u njihovim zajednicama, školama i domovima, kao i nedostupnosti osnovnih usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo, a njihovi pogledi i mišljenja se sistematski ignorišu.

Često su zapostavljena od strane onih koji donose odluke. Problemi se samo u teroji rešavaju, dok je za praktično rešavanje potrebno da Srbija do kraja 2016.-te ratifikuje III Opcioni protokol o komunikacijiskim procedurama uz Koncenciju o pravima deteta.

Da bi se ovaj kompleksan, višedecenijski problem rešio, potrebno je da se uključi cela društvena zajednica. Baš iz tog razloga, kako bi napravili barem jedan korak u tom smeru, Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub, već pet meseci realizuje projekat „Dečija prava u praksi i priči“, koji sadrži obuku za 16 mladih trenera na temu dečijih prava.

Capture„O mehanizmima zaštite prava deteta na lokalnom nivou bi trebalo da raspravljaju sve ključne institucije, civilni i vladin sektor. Iz toga može da nastane SOS linija za decu žrtve nasilja, antidiskriminacioni programi u saradnji sa Kancelarijom za mlade ili lokalni akcioni plan za decu. U Nišu ovaj plan postoji od 2010. godine, ali se mora revidirati, jer do sada nije implementiran“, kaže Olgica Bajić iz Otvorenog kluba Niš.

U planu je da se do kraja novembra održi ukupno 96 radionica za oko 160 učesnika.Pored toga, Otvoreni klub će od 1. oktobra raspisati I likovni konkurs za logo kampanje, koja će se baviti promocijom dečijih prava.

„Konkurs će biti otvoren za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Nišu i još nekoliko gradova u Srbiji i trajaće do do 31. januara 2017. godine. U svakom gradu će tročlana komisija izabrati najbolji rad, koji će biti nagrađeni vaučerom u vrednosti od 10.000 dinara. Propoicije konkursa biće dostupne na sajtu Otvorenog kluba“, kaže menadžerka projekta Jovana Čanji Aranđelović.

Novina u projektu „Dečija prava u priči i praksi“ je što će tokom oktobra biti otovrena prijava za osam story telling treninga kako bi mladi stekli znanja o zagovaračkoj kampanji za kreiranje mehanizama zaštite prava deteta na lokalnom nivou.

Projekat finansira kroz EIDHR program Delegacija EU u Srbiji, a realizuje Otvoreni klub Niš i Centar za Kreativni razvoj iz Knjaževca uz podršku saradnika iz Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Zaječara, Vranja i Bujanovca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com