Društvo

Da li će isključenja korisnika sa Toplane ugroziti sisetem Elektrodistribucije?

Niška Elektrodistribucija je u apsolutno funkcionalnom stanju i spremna je za očekivano povećanje potrošnje u zimskom periodu. Po parametrima pouzdanosti sistema niška Elektrodistribucija je najbolja od svih 6 ogranaka na teritoriji bivšeg PD “Jugoistok” – rekao je u izjavi za RTV Belami direktor ogranka ED Nis Boban Džunić.

Isključenje 1700 korisnika sa sistema daljinskog grejanja Gradske toplane – neće ugroziti sistem, kaze Džunić i pojašnjava:

“Gradska toplana ima 27.000 korisnika bez lokala i privrednih objekata, a to znači da 1700 iskljucenih građana predstavlja svega 5% njihovih korisnika. Pri tom treba imati u vidu da neće svi oni, kao novi vid grejanja, koristiti električnu energiju. Onaj deo, koji se odluči za grejanje na struju, biće raspoređen na veliki broj trafostanica što znači da će svaka trafostanica imati novo (za nju veoma malo dodatno) opterećenje u odnosu na instalisanu snagu. Da bude još jasnije – Niška Elektrodistribucija ima 170.000 kupaca elekrične energije, tako da broj od 1700 novih kupaca (je manje od 1%), ne može da ugrozi sistem”.

zoran stojanovic2

Sa druge strane direktor Toplane kaže da bi isključenje građana sa toplovodne mreže moglo da utiče na elektroenergetski sistem.

“Ukoliko svi oni korisnici koji su se isključili s grejanja, pređu na struju doćiće do preopterećenja niskonaponske mreže. To bi bilo vema loše, jer bez grejanja ne bi ostali samo oni koji su se isključili, nego kada ispadne trafo stanica bez grejanja ostaju i oni koji su priključeni na mrežu Toplane, jer neće raditi pumpe”, tvrdi direktor Zoran Stojanović.

Direktor niške Elektrodistribucije dodaje da građani koji žele ubuduće da koriste električnu energiju za grejanje, moraju prethodno da podnesu zahtev Operatoru distributivnog sistema “EPS distribucija”, ogranku Niš koji izdaje Odobrenja za priključenje objekta radi primene odobrene snage, odnosno povećanje odobrene snage.

Zahtevi se podnose u kancelariji br. 10, u staroj zgradi Elektrodistribucije, u ulici 9.brigade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com