Društvo

AEROMITING: Hiljade Nišlija na vojnom aerodromu (FOTO)

Upravo završeni „Otvoreni dan“ na niškom vojnom aerodromu, okupio je na hiljade Nišlija koji su došli da vide letački program i razgledaju helikoptere i avione u kojima su mogli i da se fotografišu. U letačkom programu, nakon tradicionalnog desanta padobranaca, učestvovale su „gazele“ i „game“, a najveća atrakcija je bio lovački bombarder „orao“.

Poručnik Nevena Marinčić, referent za odnose sa javnošću 98. Vazduhoplovne brigade, za Niške Vesti kaže da, iako su najavljivali današnji skup, nisu ni slutili da će on izazvati toliko interesovanje javnosti. Najviše interesovanja bilo je za letački program.Vojni aerodrom

                        Vojni aerodrom u Nišu                                                                             foto: Luka Radulović

„Danas smo prikazali desantiranje padobranaca iz helikoptera XT-40, prikaz osposobljenosti pilota X-42/45 „gazela“, „gama“, borbenog TiS i prikaz lovačko- bombarderske avijacije J/HJ 22 „orao“,“kazala je Marinčić.

98. Vazduhoplovna brigada bazirana je na niškom vojnom i kraljevačkom aerodromu „Morava“ u Lađevcima

Da bi neko postao pilot, potrebno je da upiše Vojnu akademiju (smer avijacija), a školovanje traje pet godina, objasnila je poručnik Nevena Marinčić.orao                        Lovačko- borbeni avion “orao”                                             Foto: Luka Radulović

„Naravno, ni to nije dovoljno, jer je pilotima potrebno stalno usavršavanje, mnogo sati leta i vežbe i dobra kondicija,“ rekla je Niškim Vestima.

“Orao” u brišućem letu

Danas je najveće interesovanje Nišlija izavao let  borbenih aviona tipa “orao”. Evo i najvažnijih karakteristika ovih mlaznih aviona.

J-22 “orao” je borbeni avion razvijen i serijski proizvođen u kooperaciji SFRJ i Rumunije, a prvi prototip poleteo je 1974. godine. Međunarodnu promociju doživeo je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu. Ovaj avion ima istorijski značaj zato što je prvi domaći avion koji je leteo većom brzinom od brzine zvuka.
Posadu čini jedan pilot, dužina je 13,02 metara, raspon krila 9,63 m, visina 4,52m.
Orao je težak 5.750 kg, dolet 1320 km, borbeni radijus 530 km. Brzina poletanja 5.340 m-min, a najveća visina leta 15 hiljada metara.

Jedan od “orlova” je na kraju leta pustio i takozvane svetleće “mamce”, što je izazvalo veliki aplauz prisutnih.4

Budući da se vojni aerodrom nalazi u blizini civilnog aerodroma “Konstantin Veliki”, aeromiting je na kratko prekinut da bi uzleteo avion kompanije “Wizz air”, tako da su okupljeni građani mogli da vide i poletanje jednog civilnog aviona.P1180347Za ulazak u kokpite letilica su naročito bila zainteresovana deca, a vojnici su bili raspoloženi da odgovore na njihova mnogobrojna pitanja.P1180359

O velikom interesovanju Nišlija govori slika kolone vozila i ljudi nakon završetka aeromitinga.P1180426

Uskoro na Niškim Vestima priča vojnog pilota, kapetana Željka Ćorića koji leti na legendarnom helikopteru MI-8, i Milorada Zorića koji se bavi  avio modelarstvom od malih nogu. Čitajte Niške Vesti.

[foldergallery folder=”images/galleries/aero-miting-16″]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com