Društvo

Od danas u Nišu “stanuje” SANU

U prepunoj sali niškog Univerziteta, svečano je otvoren Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti ( SANU) u Nišu, a na ovaj trenutak akademska javnost jugoistoka Srbije čekala je 26 godina. Niški Ogranak će ravnopravno sa Beogradom i Novim Sadom učestvovati u radu SANU, a prioriteti su pomoć privredi koja je u kolapsu i sprečavanje “odliva mozgova”.

Posle Beograda i Novog Sada, SANU od danas stanuje i u Nišu. Niš je to zaslužio kao naučna, kulturna i akademska sredina, a i nama je to potrebno. Ideja nije da se u Niš donosi proizvod drugih gradova, već da iz Niša u druge gradove odlaze proizvodi ove sredine. Akademija je Srpska i ona to ne može da bude bez Niša kao svoje “treće noge na stolici”, rekao je akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, koji je podvukao da i njegova porodica potiče iz mesta na 30 km od Niša (kod Bele Palanke).

Niš , za sada, ima pet akedimika, što je i bio jedan od uslova za formiranje Ogranka. Redovni članovi SANU su akademici Ninoslav Stojadinović, Jovan Hadži Đokić i Gradimir Milovanović, a dopisni Milorad Mitković i Vladimir Rakočević.

“Treba očekivati da Ogranak pokrene istraživanja, pre svega, u privredi koja je u kolapsu, za potrebe stranih i domaćih, zdravih kompanija. Mnogo se očekuje od ogranka u oblasti kulture umetnosti. Pokrenuće se naučna istraživanja u domenu demografije, problema bele kuge, opustošenih sela ovog kraja. Svedoci smo da i gradovi ostaju bez visoko obrazovnih kadrova koji odlaze u svet. Naš cilj je da to sprečimo”, rekao je akademik Ninoslav Stojadinović u obraćanju medijima.SALA 4                                       Vladimir Kostić, Dragan Antić, Darko Bulatović i Gradimir Milovanović

 

Centar za naučno -istraživački rad SANU u Nišu formiran je 1990. godine. Upravnik ovog centra je akademik Gradimir Milovanović, a na novinarsko pitanje zašto se toliko čekalo sa osnivanjem Ogranka SANU u Nišu i kakva je budućnost Centra, rektor niškog Univerziteta, prof. dr Dragan Antić je odgovorio:

Nikad nije kasno ako se nešto uspešno završi. Siguran sam da će Ogranak u Nišu biti rame uz rame sa centralom u Beogradu i ogrankom u Novom Sadu. Siguran sam da će u budućnosti biti i veći broj članova SANU iz Niša. Centar nismo ukinuli, on i dalje radi, videćemo šta će dalje biti s njim.”

Memorandum i kritike

Predsedniku SANU, akademiku Vladimiru Kostiću, postavljena su i pitanja u vezi Memoranduma iz jeseni 1986. godine. Upitan za komentar kako se SANU određuje prema njemu tri decenije kasnije, Kostić je odgovorio:

“Memorandum je sakrio Akademiju. U ovom trenutku je osnivanje Ogranka u Nišu, mnogo značajnije od tog Memoranduma i hajde da se bavimo ovime što je važno i svečano.”

Na pitanje kako komentariše nedavnu konstataciju premijera Aleksandra Vućića da je “kvalitet obrazovanja u Srbiji relativno nizak, izuzimajući beogradski Univerzitet”, kratko je odgovorio:

“Danas neću da dajem intervjue ni na koje druge teme osim ove vezane za otvaranje Ogranka SANU u Nišu. Nemojte da prljamo ovaj trenutak bilo čime drugim, hajde da se radujemo ovome što je Niš dobio”.SALA

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com