Društvo

Svetska ugostiteljska elita na niškom Gastro-turističkom festivalu

U Nišu se održava Međunarodni “Gastro-turistički festival Niš 2019”.

Organizator manifestacije je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, a pokrovitelji Grad Niš i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Foto: S.P.

Dodelom zahvalnica svima koji su podržali ovu značajnu privredno-turističku manifestaciju, u restoranu „Zeleni vir“ svečano je otvoren, šesti po redu „Gastro-turistički festival Niš 2019“.

Foto: S.P.

Niš je ponovo domaćin svetskoj ugostiteljskoj eliti. Stevo Karapandža jedan od najpopularnijih svetskih kuvara sa prostora nekadašnje Jugoslavije je ovaj put predsednik svih žirija, kolega Vuko Mitrović iz Crne Gore jedan od 40 najboljih kuvara sveta, ima ulogu arbitra na festivalu, a među sudijama koji će odlučivati o pobednicima su, Moše Alkobi profesor na Akademiji za gastronomiju iz Tel Aviva, Julija Dragut takođe profesor gastronomije iz Bukurešta, Tahir Amiraslanov iz Azerbejdžana, Istok Legat iz Slovenije i brojne druge kolege. To što su se svi oni odazvali našem pozivu govori u prilog tome da smo se prethodnih godina pokazali kao dobri domaćini. Posebno nam je drago što je i grad prepoznao značaj održavanja ove manifestacije i što nam je i ove godine pružio punu podršku“, navodi Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: S.P.

Festival se odvija po standardima i propozicijama Svetske asocijacije šefova kuhinja i Srpske kulinarske federacije, a koncipiran je kao kompleksno takmičenje koje obuhvata više disciplina.

Foto: S.P.

Spremanje hrane na otvorenom, kotlić, roštilj, kuvanje u takozvanom boksu pred sudijama, pripremanje pizze, kuvanje na moderan način… sve su to discipline koje organizujemo. Najvažnija u celoj priči je promocija nacionalne kuhinje. To je deo kulture svakog naroda i ne treba je mešati sa trendovima. Ove godine promociju svojih nacionalnih specijaliteta imaju predstavnici Republike Slovačke što će moći da se vidi i proba danas popodne, a poslednjeg dana Festivala, u parku Svetog Save, biće predstavljena kuhinja Rumunije“, navodi Mirašević.

Foto: S.P.

Za razliku od prethodnih, fokus ovogodišnjeg festivala je uspostavljanje saradnje sa kompanijama i ustanovama usko povezanim sa ugostiteljskom privredom.

Foto: S.P.

Otišli smo korak dalje u želji da svetu pokažemo da i mi imamo kompanije koje uspešno posluju. Niška Kompanija „Yumis“, najveća i najuspešnija fabrika začina, praškastih i drugih prehrambenih proizvoda je otvorila vrata svojih pogona za naše goste, a organizovali smo im posetu Leskovcu, gde su obišli obrazovne ustanove koje školuju ugostiteljski kadar, neke gradske znamenitosti, kao i najreprezentativniji restoran gde su mogli da probaju leskovački roštilj. Jedno od mesta koje će posetiti je i Etno selo „Konstantinov konak“ na Viniku“, ističe Mirašević.

Foto: S.P.

Gastro-turistički festival se završava u subotu 15. juna, kada će biti proglašeni najuspešniji u svim disciplinama i sveukupni pobednik Festivala.

Foto: S.P.

Ovogodišnju manifestaciju, pored grada i resornog ministarstva, podržale su i GO Medijana i Palilula, javna gradska preduzeća – „Parking servis“, „Medijana“ i „Naissus“, kao i Komunalna policija Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com