Društvo

Remontovani transformator obezbediće sigurnije napajanje

Remontovani transformator u trafostanici “Niš 5” pušten je danas u rad, on u energetskom smislu predstavlja čvorište raspleta dalekovoda napona 110 kV. Samim tim pouzdan rad ove trafostanice je značajan ne samo za ovu lokaciju, već i za kupce u ostalim delovima jugoistočnog regiona, rekao je Boban Džunić

Obim izvedenih radova obuhvata kompletan remont transformatora “Niš 5” koji je rađen u Fabrici transformatora (Mineliz Ripnja kod Beograda). Očekivanja su da će transformator u daljem radu imati parameter pouzdanosti novog transformatora. Osim sigurnog rada, smanjenog zračenja, buke i vibracije i tehnički gubici će biti minimalni.

Znači, ova investicija omogućava sigurno napajanje kupaca sa sto manje gubitaka.

Vrednost ugovora sa izvođačem PD “COMEL” je 13 miliona dinara.

Bitna je i činjenica da je danas isporučena i rasklopna oprema za dalekovodnapolja u ovoj trafostanici u vrednosti od 28 miliona dinara, a u smislu realizacije tenderskog postupka.

Završetkom ove investicije steklisu se uslovi da se uradi remont i drugog transformatora u trafostanici “Niš 5”.

“Ova trafostanica je značajna ne samo za jugoistočni deo Srbije, već i za sam grad Niš. Značajna je za turističko rehabilitacioni centar u Niškoj Banji, za fabriku obojenih metala Nisal, ali i za lokaciju Lozni kalem na kojoj se planira izgradnja novih tusrističkih sadržaja. Mi dakle, investitorima stvaramo povoljne uslove za nova ulaganja”, rekao je Boban Džunić direktor ED Niš.

Nakon ovih radova biće remontovan i drugi transformator u ovoj trafostanici.

Radovi su završeni kako su ugovoreni – za 30 dana, a vrednost investicije je 13 miliona dinara, dok je 28 miliona opredeljeno za već isporučenu opremu u trafostanicu “Niš 5″. Ovo je svojevrsno čvorište napajanja i iz ovog trafoa izlazi veliki napon i velika snaga električne energije. Za nas je veoma bitno da ovaj način tehničke gubitke svodimo na minimum, ali obezbeđujemo i bolji protok električne energije. Da ne govorim o tome da će biti manje zračenje, manje vibracije..a rad će biti daleko pouzdaniji”, kaže Džunić.

Remontovana trafostanica “Niš 5” je stara preko 30 godina i do sada na njoj nije rađen remont u ovom obimu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com