Kultura

“Sinovi umiru prvi” u četvrtak u Nišu (VIDEO)

Novu sezonu niško Narodno pozorište upravo počinje u četvrtak 15. septembra gostujućom predstavom Narodnog pozorišta iz Republike Srpske komadom “Sinovi umiru prvi”.

Premijera ovog komada koji ima ratnu tematiku bila je marta ove godine a čitav komad dešava se u selu Rekavice, 2008. godine.

Matišićev komad i u banjolučkoj verziji čuva emotivnost, humor i vještu kompoziciju originala, uz nastojanje da gledaoce primoramo na razmišljanje o ideološkim temeljima i o ludilu ekonomije mržnje i smrti, kažu kritičari za ovaj komad.

IMG 3517Ideja o ‘Sinovima…’ stigla me je u rodnim Ričicama kraj Imotskog. Jednog popodneva tamo sam se zatekao u društvu nekolicine 30-godišnjih umirovljenika u seoskoj gostionici. Tamo sam susreo mladiće u dobi između 25 i 35 godina. Ponudio sam ih pićem, krenuo je razgovor i pitao sam ih čime se bave. Odgovorili su mi jednostavno: „Idemo u poštu i gostionicu“. U poštu po mirovine, jer su svi umirovljenici, a potom u gostionicu jer se tim dragim momcima u životu ništa drugo nije događalo, osim alkohola. I tu sam shvatio tu našu poratnu napetost koju sam odmah odlučio pretočiti u dramski tekst…“, rekao je o komadu reditelj Marko Misirača.

Ulaznice za ovu gostujuću predstavu koštaju 200 i 300 dinara.

Glumci iz Banja Luke rade u identičnoj zgradi kao što je niško Narodno pozorište, zato će se verovatno i osećati kao kod kuće.

U četvrtak 15. septembra u niškom Narodnom pozorištu predstava “Sinovi umiru prvi” od 20 sati.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com