Ekonomija

Nema investitora za deponiju Keleš, prelazi se na plan B

Postoji mogućnost da se obustavi drugi teneder za izbor koncesionara za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Keleš”, jer se ni u prvom, ni u drugom tenederskom pozivu nije niko javio, rekao je za Niške Vesti, direktor RRA „Jug“, Bojan Avramović. Za mesec i po dana preduzeće se mere da teneder koncesionara bude biran, najverovatnije, putem otvorenog pregovaračkog postupka, istakao je Avramović.

Na poziv Regionalne razvojne agencije „Jug“ za izbor koncesionara početkom godine prijavile su se četiri kompanije, ali ni jedna od njih nije dostavila konkretnu ponudu. Zbog toga će se ovih dana odlučivati kako će biti nastavljen tender za izbor investitora za izgradnju Regionalnog centra „Keleš“, izjavio je direktor te agencije, Bojan Avramović.

RRA JUG„Jedan teneder je obustavljen, drugi tender je još u toku, ali nismo dobili ponude i sada postoji mogućnost da obustavimo sve procedure javne nabavke ili da krenemo u postupak direktnog otvorenog ili zatvorenog pregovaranja. Logičnije je da se ide otvorenim postupkom, jer na taj način mogu da učestvuju sve zainteresovane firme, a ne samo one koje su se prijavile“, kaže Avramović.

Za godinu dana o konkursu koncesionara Regionalnog centra za upravljanje otpadom Keleš je informisano oko 200 najvećih kompanija u svetu. Najmanje su se interesovali francuski koncesionari, a potencijalni investitori su bili iz Grčke, Španije i Austrije, ali koji su odustali zbog cena za preradu otpada i način otplate, dodaje Avramović.

Bojan Avramovic„U narednih mesec i po dana preduzećemo sve mere i uskladiti tendersku dokumentaciju sa tzv trećom fazom izbora koncesionara za izgradnju Regionalnog centra Keleš“, kaže direktor RRA „Jug“.

Koncesionim aktom, koji su usvojli Grad Niš i opštine Aleksinac, Gadžin Han, Svrljig Merošina, Doljevac, Sokobanja i Ražanj, definisani su uslovi ugovora sa koncesionarima, odnosno način otplate i cene za preradu otpada.

„Regionalna razvojna agencija „Jug“ neće raditi na menjanju koncesionog akta, jer je za to potrebno vreme od najmanje godinu dana, a i Grad Niš i ostalih sedam opština su ponudile maksimum kada su u pitanju cene za tretman otpada i način otplate. Nemamo mogućnosti da dajemo kompanijama nešto više, jer su donete skupštine odluke i nema pogađanja oko cene tretmana otpada i naplate preko gradskog budžeta. Maskimalno daju 40 evra po toni otada jer, kako kažu, rizik poslovanja je u Srbiji veliki. To je neprihvatljivo za građane i ako im ne odgovaraju uslovi, mogu da posluju u nekoj drugoj zemlji“, istakao je Avramović.

Varijanta koja je trenutno prihvatljiva i u korist građana, objašnjava Avramović, je da se otvori polje „S5“, uređenje jednog polja na gradskoj deponiji od pet hektara, ali pre toga JKP „Mediana“ mora da završi izgradnju postrojenja za prečišćavanje procenih voda i da se krene u projekat spaljivanja metana.

„Na ovaj način bi imali poptuno zaštićenu životnu sredinu po svim evropskim standardima, iako bi to bila deponija. Deponovalo bi se samo ono što se pre toga ne bi selektovalo, ali u narednih deset godina bi mogli da imamo rešen problem odlaganja otpada u ovom delu zemlje“, kaže Avramović.

Podsetimo, koncesionim aktom predviđeno je da investitor upravlja “Kelešom” narednih 25 godina, a kome bi Grad Niš sa sedam okolnih opština godišnje isporučivao najmanje 82 hiljada tona komunalnog otpada.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com