Društvo

Grad Niš: Smeštaj za stanare izgorele zgrade u Rasadniku

Grad će u narednih 10 dana obezbediti privremeni smeštaj svim ugroženim porodicama u stanovima čiji je vlasnik Grad. Uprava za imovinu i inspekcijske poslove je pozvala ugrožene stanare da podnesu u kancelariji broj 17. u Ulici Nikole Pašića broj 24., zahtev za rešavanje privremenog smeštaja.

Nakon požara, u kojem je izgorela zgrada u Ulici Rasadnik broj 10., ulaz 1 i 2, Građevinska inspekcija Uprave za imovinu i inspekcijske poslove izašla je na lice mesta i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja doneće rešenje o zabrani korišćenja zgrade, s obzirom na to da objekat nije bezbedan.

Gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović sa saradnicima, Štab za vanredne situacije i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale, preduzeli su mere u saradnji sa svim nadležnim službama i institucijama, kako bi se građanima koji žive u navedenoj zgradi pružila neophodna pomoć.

Kako saznajemo, privremeni smeštaj trebalo bi da dobije 15 porodica čiji su stanovi izgoreli u požaru i koji nemaju alternativu, dok je jedna od tih porodica rekla gradonačelniku Niša da može da se snađe. Pomoćiće im se i u dobijanju ličnih dokumenata koji su izgoreli u požaru, dok će njihova deca dobiti školski pribor i knjige. Centar za socijalni rad će u zavisnosti od stepena socijalne ugroženosti porodica obezbediti jednokratnu novčanu pomoć, a obroci su već obezbeđeni od strane Gradske organizacije Crvenog krsta, saopštava Grad Niš.

„Uprava za imovinu i inspkecijske poslove je došla do podataka da objekat u Rasadniku koji je izgoreo nema nikakvu dokumentaciju, da su u pitanju privremeni stanovi za socijalno stanovanje i ljudi koji su se tu uselili 60tih godina prošlog veka, oni su otkupljivali te stanove, ali nisu pribavljali nikakvu dokumentaciju. Što se tiče zakona oni su bespravno useljeni u taj prostor. Međutim, imamo i drugu stranu života i moramo da reagujemo i pomognemo ugroženim porodicama koje su u požaru izgubile krov nad glavom. Gradonačelnik Niša je tokom celog dana sa svojim timom tražio rešenja i pronađena su privremena rešenja, dok trajna moraju da budu u skladu sa svim zakonskim propisima i na tome se intenzivno radi“, izjavio je Srđan Laketić iz Uprave za imovinu i inspekcijske poslove.

Grad Niš je u zvaničnom saopštenju za medije objavio da će u narednih 10 dana obezbediti privremeni smeštaj svim ugroženim porodicama u stanovima čiji je vlasnik Grad. Predloženo im je da se privremeno smeste u obejkat Dečijeg odmarališta u Divljani, koji je od strane Grada bio odmah stavljen na raspolaganje. Stanari zgrade čiji su stanovi oštećeni nisu izrazili spremnost da prihvate ponuđeni privremeni smeštaj u Divljani, navodi se u saopštenju.

„Komisija Građevinske inspekcija Uprave za imovinu i inspekcijske poslove izašla je na lice mesta i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja je utvrdila da objekat nije bezbedan i doneti rešenje o zabrani korišćenja zgrade. Loš kvalitet materijala od kojih je zgrada građena bio je svojevremeno i problem da ovaj objekat bude ozakonjen, jer nije stabilan. Ali pored svega toga, Grad će smoći snage da pomogne stanarima izgorele zgrade u Rasadniku“, dodao je Laketić.

Uprava za imovinu i inspekcijske poslove je pozvala ugrožene stanare da podnesu u kancelariji broj 17. u Ulici Nikole Pašića broj 24., zahtev za rešavanje privremenog smeštaja.

Iz kabineta gradonačelnika kažu da će sve relevantne službe aktivno nastaviti da prate realizaciju dogovorene pomoći.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com