Društvo

Za više letova iz Niša nužna rekonstrukcija terminala

Rekonstrukcija aerodromske zgrade u Nišu nužan je preduslov za veći broj avio linija u vazdušnom saobraćaju, rekao je za Niške Vesti, direktor aerodroma „Konstantin Veliki“, Vladica Đurđanović. Realizacija tog projekta bi trebalo da počne sledeće godine, kako bi u narednih pet godina niški aerodrom dostigao kapacitet od 700.000 putnika godišnje. Za te namene iz državne kase će, u etapama, biti izdvojeno ukupno pet miliona evra, dodaje Đurđanović.

Procenjuje se da će kroz kapije niškog aerodroma ove godine proći oko 100 hiljada putnika. Sa sadašnjim kapacitetima kojim vazdušna luka u Nišu raspolaže, već sledeće godine može da ima više od 300 hiljada putnika godišnje, rekao je za Niške Vesti, direktor vazdušne luke u Nišu, Vladica Đurđanović.

„Dolaskom Wizz Air-a i Ryanair-a u Niš, aerodrom „Konstantin Veliki“ privlači pažnju i drugih velikih avio kompanija. Zainteresovanost postoji od onog momenta kada smo snizili cene naših aerodromskih usluga. Međutim, za dolazak novih kompanija u Niš moramo da proširimo aerodromske kapacitete. Da bi „Konstantin Veliki“ imao dva leta istovremeno i prihvatio veći broj putnika moramo da uradimo rekonstrukcija terminala, kao i da kupimo nove uređaje za pregled putnika i prtljaga. Nadam se da ćemo sledeće godine krenuti sa realizacijom tog projekta“, kaže Đurđanović.

Direktor aerodroma “Konstantin Veliki” je istakao da se u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug izrađuje studija održivosti aerodroma, a kojom će se definisati zadaci i ciljevi koje niška vazdušna luka mora da ostvari u periodu od 2017. do 2022. godine kako bi prihvatila 700 hiljada putnika godišnje.

vl„U narednih pet godina niški aerodrom bi mogao da ima 700 hiljada putnika ukoliko Vlada Srbije u periodu od 2017. do 2022 godine obezbedi pet miliona evra. Naravno, tu su i ulaganja u navigacione uređaje za bezbedno sletanje vazduhoplova pri smanjenoj vidljivosti odnosno ILS CAT, koji bi aerodrom svrstao u prvu kategoriju što bi nam mnogo značilo u pregovorima sa novim avio kompanijama“, dodaje Đuđanović.

U danu kad je Ryanair pokrenuo svoju prvu liniju, podseća Đurđanović, na niškom aerodromu je počeo da radi free shop švajcarske kompanije „Dufry“, koja posluje u 60 zemalja sveta, „što je takođe dokaz da velike kompanije dolaze u Niš“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com