Kultura

Jošinaga: Ne vraća mi se u Japan

Jedan od umetnika ovogodišnjeg saziva 52. Likovne kolonije Sićevo, stigao je iz dalekog Japana. Haruhiko Jošinaga je do Srbije putovao 25 sati, kaže da je vredelo i da mu je omiljeno srpsko jelo punjena paprika, a u radu pomaže i malo rakije. Prošle godine je bio učesnik kolonije u Studenici, a Niškim Vestima je priznao da mu se “ne vraća u Japan”.

Haruhiko Jošinaga je rođen 1980. godine u Tokiju. Studije slikarstva i master grafike završio je na Univerzitetu umetnosti “Musašino” u glavnom gradu Japana. Izlagao je samostalno, a ima i veliki broj kolektivnih izložbi u Japanu, Finskoj, Portugaliji i Indiji. Bio je učesnik na brojnim međunarodnim likovnim kolonijama, a dobitnik je i nekoliko internacionalnih nagrada za grafiku. Radi na “Vako” univerzitetu u Tokiju, posle Likovne kolonije u Studenici, ovo je njegov drugi boravak u Srbiji.ucesnici kolonije

                Haruhiko Jošinaga sa ušesnicima Likovne kolonije Sićevo 2016.

NV: Dolazite iz zemlje koja je jako udaljena od Srbije. Koliko ste sati putovali?

HJ: Skoro ceo dan. U stvari 25 sati (smeh).

NV: Da li je vredelo putovati, šta mislite?

HJ: Jeste, mada mi nije prvi put da putujem u Srbiju. Prošle godine sam sam bio učesnik Likovne kolonije u Studenici. Tako, da mi je ovo drugi put da prelazim takav put.

NV: Kada bih vas pitala da uporedite te dve kolonije, šta bi ste rekli?

HJ: Malo su različite, ali su obe odlične. Ljubazni ljudi, dobra hrana, lepa priroda, lepo locirane kolonije. Sada ne želim da se vratim u Japan (smeh).japanac i ja

                                 Haruhiko Jošinaga sa novinarkom Niških Vesti

NV: Skoro da i ne znamo ništa o savremenoj japanskoj umetnosti. Recite nam nešto o tome. Koliko prilika za izložbe imaju mladi umetnici u Japanu?

HJ: Većina mladih japanskih umetnika mora da plati zakup galerije da bi izložila radove. Tek od nedavno imamo mogućnost, da preko nekih fondacija, otvaramo izložbe i izlažemo radove. U pitanju su velike, uspešne, privatne kompanije koje plaćanjem zakupa galerijama, omogućavaju da našu umetnost prezentujemo javnosti.

NV: Da li ste, generalno, zadovoljni položajem mladih umetnika u vašoj zemlji?

HJ: Svake godine ide na bolje, ali imamo problem da preživimo  kao slobodni umetnici. Moramo da radimo i druge poslove.

NV: Na primer?

HJ: Na primer, predajemo umetnost, imamo učenike, ili se bavimo grafičkim dizajnom za velike kompanije, posebno web kompanije.SLIKA

NV: Recite nam nešto više o vašoj umetnosti?

HJ: Ja obično radim grafiku (print). Ovde, u Sićevu ću uraditi nešto drugačije od onog što obično radim. Uvek prvo pravim crtež, pre nego što počnjem da stvaram. Ova slika će, na neki način, biti slična printovima koje pravim. Koristim višeslojnost u radu, Sićevo ima dobru lokaciju, priroda je prelepa i čini mi se da sve to mogu da osetim. Dubinu zemlje I ova slika svakim danom postaje sve svetlija i svetlija.

NV: Rekli ste da vam se sviđa srpska hrana. Šta najviše?

HJ: Predivna! Prošle godine u Studenici sam primetio, kada sam se vratio u Japan, da mi nedostaje ova hrana, a i ugojio sam se (smeh). Omiljene su mi punjene paprika, a i rakija pomaže u slikanju (smeh).

Radove Haruhika Jošinage, kao i još jedanaestoro umetnika -učesnika Likovne kolonije Sićevo, niška javnost će moći da vidi na izložbi “Sićevo 2016”, koju Galerija savremene umetnosti u Nišu, tradicionalno, organizuje krajem kalendarske godine u Paviljonu u Tvrđavi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com