Stari Niš

Danas 210 godina od boja na Deligradu

Na Deligradu kod Aleksinca, u Spomen-hramu svetog arhangela Mihaila sa kosturnicom uz vojne i državne počasti danas će biti obeležena 210. godišnjica boja na Deligradu u Prvom srpskom ustanku protiv Turaka.

Deligrad, mesto na desnoj obali Južne Morave blizu Aleksinca, ušlo je u istoriju po čuvenoj odbrani utvrđenih reduta, odnosno sistema šančeva kojim je nekoliko hiljada srpskih ustanika zatvorilo pravac Niš – Beograd prema otomanskim snagama.

Sredinom 1806. godine, Turska je pokrenula veliku ofanzivu protiv ustaničke vojske a 16. juna 1806. oko 6.000 Turaka je pod komandom Ibrahim-paše stiglo je pred deligradske bedeme koje je branilo oko 5.000 ustanika pod komandom Petar Dobrnjac.

Borbe su vođene nekoliko sedmice, a po navodima hroničara srpski ustanici su se herojski branili.

Pošto je pobedio Turke kod Mišara, vožd Karađorđe je brzo uputio odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša na front kod Deligrada tako da su otomanske snage 4. septembra razbijene i odbačene ka Nišu.

Državnu ceremoniju povodom Boja na Deligradu predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vence na spomen obeležje položiće i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Aleksinac, kao i udruženja građana opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com