Društvo

Kvar na kotlovima Niške mlekare, protest zbog dima ćorava posla

Oko stotinu Nišlija koji žive u ulicama oko “Niške mlekare” protestovalo je danas zbog crnog gustog dima koji se u ponedeljak 29. avgusta u prepodnevnim časovima pojavio iz dimnjaka ovog preduzeća. Kako kažu, strahuju da su u pitanju štetne materije po zdravlje ljudi i da ovo nije prvi put da „kulja dim iz mlekare“.

Pojačana emisija čađi ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, rekao je posle sastanka sa zamenikom gradonačelnika Niša i upravnikom „Niške mlekare“, šef gradske inspekcije za zaštitu životne sredine, Slaviša Radulović. U „Niškoj mlekari“ koja pripada kompaniji „Imlek“ potvrđuju da je u ponedeljak 29. avgusta bilo više dima nego inače, jer je zbog lošeg mazuta ustanovljen kvar na kotlu u fabrici i da je proizvodnja trenutno obustavljena, potvrdio je V.D. direktora ove mlekare u Nišu, Nebojša Golubović.

Posle pisanja Niških Vesti, građani koji žive u ulicama Alekse Nenadovića, Žrtava Fašizma, Kornelija Stankovića i Nikodija Stankovića, okupili su se danas ispred „Niške mlekare“ jer su, kako kažu, zabrinuti za svoje zdravlje zbog crnog gustog dima koji se pojavljuje iz dimnjaka ovog preduzeća. Ukoliko se ovaj problem ne reši, građani koji žive u naselju “Ledena stena” najavljuju da će svakog ponedeljka organizovati mirne proteste.

„Fabrika može da ugradi filtere za prečišćavanje vazduha, ili da pređe na neki drugi ekološki energent. Pored fabrike prolazi gas, tako da im ne bi bilo teško da se povežu na mrežu. Zato smo i izašli na ulicu jer želimo da se sve ispita i da znamo šta udišemo“, rekao je jedan od inicijatora protesta, Milan Andrejić.

Nakon što je u ponedeljak, 29. avgusta zbog lošeg mazuta ustanovljen kvar na kotlu u fabrici Niške mlekare, sanaciji je pristupljeno istog momenta, potvrdio je posle sastanka sa zamenikom gradonačelnika Niša i šefa gradske inspekcije za zaštitu životne sredine, V.D. direktora „Niške mlekare“, Nebojša Golubović.

„Tog jutra loš mazut je uništio gorionik i istog momenta je proizvodnja stala. Ovo je izolovan incident većeg zadmiljenja koji je trajao oko 40 sekundi, i koji se u atmosferi izgubio posle desetak minuta. Očekujemo da kvar bude otklonjen za najviše sedam dana, a dim koji građani primećuju ostalih dana, pojavljuje se u prepodnevnim časovima sa pokretanjem proizvodnje i količina čađi je tada u dozvoljenim granicama. Kako naši kotlovi već 20 godina rade na mazut i da se mlekara nalazi u gradskoj sredini, pokrenuli smo proces da se u narednih nekoliko meseci trajno reši ovaj problem. Pristupili smo izradi projekta i projektne dokumentacije da umesto mazuta uvedemo gas, kao i nabavci elemenata za gasifikaciju“, kaže V.D. direktora „Niške mlekare“, Nebojša Golubović.

63da4a4046e4ed259eb7a6e8d5026b53 XL

Dim iz dimnjaka “Niške melakre” 29. avgust 2016. godine

„Imlek“ je zauzeo stav da opredeli milionska sredstva kako bi se trajno rešio ovaj problem. Prvi deo sredstava u iznosu od 250.000 evra biće namenjen za modernizaciju i gasifikaciju fabrike, kaže Golubović i dodaje da je „Yugorosgaz” dao zeleno svetlo za uvođenje ekološkog energenta.

14182465 10154438893259641 353824275 nU međuvremenu, biće pooštrena kontrola energenata, kao i merenje emisije zagađujućih materija na mernoj stanici kod Kičeva, kaže šef gradske inspekcije za zaštitu životne sredine, Slaviša Radulović.

“Ustanovili smo da je mazut u niškoj fabrici bio loš i da je zbog toga došlo do povećane emisije čađi i trenutno je zaustavljena mlekarska proizvodnja. Mi upravo dolazimo iz mlekare i desetak mehaničara i inženjera radi na otklanjanju kvara. Zakonska obaveza im je da sada obave kompletnu reparaciju kotlova i gorionika , nakon čega ćemo raditi kontrolu reemisije zagađivih materija. Posle stručnog nalaza odlučuje se da li će moći da nastave sa proizvodnjom, a to je moguće samo ako emisija zagađenih materija bude u dozvoljenim granicama. Stručne nalaze radimo dva puta godišnje i poslednje analize od juna pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljudi. U poslednjem akcidentu nismo mogli da izmerimo stepen štetnih materija jer je dim kratko trajao”, kaže šef gradske inspekcije za zaštitu životne sredine, Slaviša Radulović.

Na sastanku u Gradskoj kući dogovoreno je i da „Niškoj mlekari“ Grad pomogne u zakonskim okvirma za gasifikaciju fabrike.

„Ne radi se o nečemu što traje od juče i nema razloga za posebnu zabrinutost građana i da se organizuju protesti, jer „Niška mlekara“ godinama radi po istom principu, mazut je isti, kotlovi su isti. Poslednji incident izazvan je lošim mazutom, sa dosta vode, što je doprinelo lošem sagorevanju i većoj produkciji čađi, što su građani i primetili. Kotlovi su se tom prilikom pokvarili i proizvodnja je stala. Da se nastavila pojačana emisija čađi, razumeli bismo proteste, ali kako nema emisje, otrovnih gasova nema razloga da se dalje najavljuju protesti. Mi smo od početka upućeni u priču, dobili smo izveštaj iz fabrike i inspekcijskih službi i znamo da nema nikakvih opasnosti po zdravlje građana, i zato smo potupno spokojni. I ja sam živim na Ledenoj steni u blizini mlekare i molim da one koji pokušavaju da ovo politizuju i da uznemiravaiju javnost da se okanu ćorava posla“, rekao je novinarima zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com