Kultura

Sutra počinje Likovna kolonija Sićevo

1. septembra u 19 sati i 30 minuta, svečano će biti otvorena Likovna kolonija Sićevo, koja ove godine broji 12 učesnika iz zemlje i inostranstva. Ovo je 52. put da se umetnici okupljaju i stvaraju u živopisnom predelu Sićevačke klisure, nastavljajući ideju velike srpske slikarke Nadežde Petrović, koja je koloniju pokrenula davne1905. godine.

Ove godine učesnici kolonije iz naše zemlje su Milan Pantelić, Goran Jović, Nikola Žigon, Miroslav Lozović i Radovan Tranavac iz Beograda, Ljilja Strize iz Vranja i Jelena Stanojević iz Aleksinca.

Iz Japana dolazi Haruhiko Jošinaga, Meksika Herardo Vargas, Francuske Sabrona Sabeg, Litvanije Lena Kvičeva i Rumunije Kostin Brateanu.

“Svako od umetnika stvara slojevite strukturalne pikturalne površine, bilo da se radi o apstraktnom ili figurativnom konceptu, relizovanom u ekspresivnom ili racionalističkom načinu izvođenja. Verujem da će svima Sićevo biti podsticajno i inspirativno i da će njihova umetnička dela ostati u Fondu galerije savremene umetnosti kao trajna zaostavština za buduća pokolenja,” kazala je Sonja Vukašinović, iz Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Likovna kolonija Sićevo je celokupnim pedesetdvogodišnjim postojanjem pratila i podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljajući tradiciju Nadežde Petrović.

Davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu.
Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija, a u tom prvom sazivu ,pored Nadežde, bili su još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.nadezda

U nastojanju da prati senzibilitet koji odlikuje dvehiljadite godine, okupili smo umetnike koji se bave tradicionalnim tehnikama, ali i one koje neguju savremene tendencije”, saopštavaju u GSLU Niš, koja je i organizator kolonije.Likovna kolonija Sićevo1

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je kao i svake godine obezbedila besplatan prevoz do sela Sićeva. Autobus polazi ispred gradske kuće na trgu Kralja Milana u 18 sati 1. septembra 2016.
U okviru programa rada planiran je obilazak kulturno istorijskih spomenika Niša, prijem u Skupštini Grada i izleti do manastira Sv. Đorđe ,Sv. Petke i Sv. Bogorodice.

Kolonija traje deset dana, od 1. do 10 septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com