Društvo

Požar u naselju “Stevan Sinđelić” gasile četiri vatrogasne ekipe

Požar, koji je juče izbio u naselju “Stevan Sinđelić”, nije izazvao veću materijalnu štetu, ali je mogao da izazove katastrofalne posledice jer se u blizini nalazi trafo stanica koja žitelje ovoj kraja snabdeva strujom.

Najviše su stradali voćnaci sa višnjama, a ozbiljnije posledice izbegnute su brzom intervencijom vatrogasaca sa, čak, četiri vozila.

Dok je trajala akcija gašenja požara, struja je bila isključena celom naselju, kao i delu grada pored mega marketa “Tempo”, jer je pretila opasnost da se vatra proširi i na obližnju trafo stanicu. Preko puta mesta požara nalazi se benzinska pumpa, ali vatra nije mogla da dođe do rezerervoara, jer se između nalazi put.

I pored upozorenja da je nastrože zabranjeno paljenje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, pretpostavlja se da je do izbijanja požara došlo upravo iz tog razloga.

Prethodni požar, manjih razmera desio se 20. jula u niškom naselju Duvanište.

Zakonska regulative je jasna.

Po članu 50. Zakona o zaštiti od požara, zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, a protiv svakog pravnog i fizičkog lica koje postupi suprotno zabrani, može biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, za šta je predviđena novčana kazna.
Svaki izazvani požar na otvorenom prostoru ugrožava imovinu i ljudske živote, što povlači i krivičnu odgovornost po članu 278. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kojim su predviđene kazne zatvora i novčane kazne za izvršeno krivično delo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com