Društvo

U Nišu neraspoređeni tehnološki viškovi u prosveti

Ove godine u školskim klupama u Nišu naći će se 2.985 đaka prvaka, što je za oko 40 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Gotovo sve škole su završile sa doterivanjem svojih prostorija, ali tehnološki viškovi još nisu raspoređeni po školama, rekao je za Niške Vesti, načelnik Školske uprave, Dragan Gejo.

U četvrtak, 1. septembra, školsko zvono označiće početak nove školske godine, a svečanim prijemom sve niške škole dočekaće prvačiće.

„Ove godine u samom Nišu imamo 2.300 đaka prvaka, a sa okolinom oko 3.000. To je nešto više đaka nego prošle godine i formirana su odeljenja. Obezbeđeni su i besplatni udžbenici za učenike iz porodice koje su primaoci socijalne pomoći“, kaže načelnik Školske uprave, Dragan Gejo.

Gotovo sve niške osnovne škole su završile sa doterivanjem svojih prostorija za predstojeću školsku 2016/2017 godinu, ali tehnološki viškovi još nisu raspoređeni u školama, jer izmene i dopune Pravilnika o vrsti stručne spreme, na snagu stupaju u sredu, 31. avgusta.

„Danas i sutra ćemo završiti sa raspoređivanjem tehnoloških viškova. Dobili smo dopise od direktora škola koji su prihvaćeni i mi samo to treba sada da složimo“, dodaje Gejo.

Svi tehnološki viškovi u prosveti biće raspoređeni u školama gde ima slobodnih mesta, najavilo je resorno ministarstvo, ali prosvetni radnici članovi Unije sindikata prosvetnih radnika iz cele Srbije protestuju u Beogradu, kako bi poslali poruku ministru Mladenu Šarčeviću, šta sve nije urađeno u proteklom periodu zbog čega se, kako ističu “srpska prosveta nalazi u jako teškoj situaciji“.

Tvrde da im se zarade ne obračunavaju kako treba, da im još nisu isplaćene svetosavske i vidovdanske nagrade i zahtevaju povećanje plata do kraja godine. I pored ovih problema, zaposleni u obrazovanju kažu da će nova školska godina početi bez štrajka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com