Društvo

Počinje drugi upisni rok: Još 1.360 mesta za niške brucoše u septembru

Od ukupnog broja preostalih mesta na niškim fakultetima za septembarski rok samo je 277 budžetskih. Najviše slobodnih budžetskih mesta ostalo je na Prirodno-matematičkom fakultetu i to na studijskim programima za matematiku, fiziku, geografiju i biologiju.

Srednjoškolci koji nisu uspeli da dobiju indeks na jednom od 13 fakulteta Univerziteta u Nišu, mogu to da pokušaju ponovo u septembru, a na raspolaganju im je ukupno 1360. Mesta, 277 na budžetu i 1083 za samofinansirajuće studente.

Drugi upisni rok počinje 31. avgusta prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnog ispita, koje traje do 3. septembra.

Kandidati koji konkurišu za upis u ovom roku, prijemne ispite polagaće 5. i 6. septembra zavisno od rasporeda na izabranom fakultetu. Rezultati ispita biće objavljivani 7. septembra kako bi u naredna dva dana, odnosno 8. i 9. septembra kandidati mogli da ulože žalbe na preliminarne rezultate. Komisija za upis će rešenja po ovim žalbama doneti 10. septembra, stim da kandidati žalbe na rešenja Komisije mogu podneti 11. septembra dekanima fakulteta koji moraju da odgovore u roku od 24 sata, odnosno do 12. septembra.

Konačna rang lista biće objavljena 13. septembra, a upis kandidata mora biti završen do 16. septembra.

Prema podacima Univerziteta u Nišu, u prvom junskom upisnom roku na gotovo svim fakultetima je ostalo nepopunjenih mesta. Što se budžetskih mesta tiče, na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu su ostala 32, na Mašinskom 56, a na Pedagoškom fakultetu u Vranju 34.

Slobodnih budžetskih mesta ostalo je i na Prirodno matematičkom fakultetu, čak 82, kao i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, 62.

Na Fakultet umetnosti ostalo je jedno mesto na budžetu i to na odseku za klavir, a na Filozofskom dva- na departmanu za francuski jezik i književnost.
U prvom roku budžetska mesta popunjena su na Ekonomskom, Pravnom, Elektronskom, Medicinskom, Fakultetu zaštite na radu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Na ovim fakultetima nisu popunjena sva mesta za samofinansirajuće studente kojih na Univerzitetu u Nišu ima ukupno 1.083.

Na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu ostalo je 87 mesta za samofinansirajuće brucoše, na Ekonomskom 291 mesto, a na Elektronskom 16.

Samofinansirajućih mesta ima i na Mašinskom fakultetu i to 50, kao i na Medicinskom gde se mogu o svom trošku upisati još 25 kandidata, 10 na integrisanim akademskim studijama, 6 na stomatologiji i četiri na farmaciji, dok 15 mesta ima na osnovnim strukovnim studijama.

Pedagoški fakultet u Vranju septembra može da upiše još 133 samofinansirajuća studenta. Pravni 203, a Prirodno-matematički fakultet dva na studijskom programu za matematiku.

Na Fakultetu zaštite na radu ostalo je 157 mesta za samofinansirajuće studente, dok je na Fakultetu sporta nepopunjeno još 79 samofinansirajućih mesta, 26 na osnovnim akademskim studijama, 29 na osnovnim strukovnim studijama i 24 za studiranje na daljinu.

Fakultet umetnosti raspolaže sa još devet mesta za samofinansirajuće studente, od kojih su 7 na studijskom programu muzička teorija i pedagogija i dva na studijskom programu klavir.

Na Filozofskom fakultetu ostalo je još 31 samofinansirajuće mesto odnosno 11 na studijskom programu srbistike, 10 na studijskom programu francuskog jezika i književnosti, osam na studijskom programu filozofije i dva na studijskom porgramu istorije.

Kandidatima koji konkurišu u septembru, za upis za prijavu za polaganje prijemnih ispita dokumentacije je potrebno da podnesu svedočanstva za sve razrede prethodno završene škole, diplome sa republičkih i međunarodnih takmičenja, uplatu o naknadi za polaganje prijemnog ispita, a na nekim fakultetima se traži i uverenje o državljanstvu kao i izvod iz matične knjige rođenih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com