Društvo

Zlo je ko ne zna, a učiti se ne da!

Kada u Gradu vidimo ovakvu sliku, prvo na šta pomislimo je da radnici JKP Mediana ne rade svoj posao. Ali, da li je baš tako? Na fotografijama su podzemni kontejneri, a smeće svuda oko njih, pa je moguće pretpostaviti da nisu prepunjeni, već da neki naši sugrađani nisu naučili lekciju iz detinjstva: ako volite Niš, onda se i na ulici ponašajte kao u svom domu.

Fotografije je redakciji Niških Vesti posalo čitalac koji, očigledno, voli grad u kome živi. Snimljene se u nedelju popodne, u najnaseljenijem delu Niša, na Bulevaru Nemanjića, preko puta pijace “Boško Buha”.

Podzemni kontejneri postoje svuda u svetu i način upotrebe je sasvim jednostavan. U svakom od njih, ispod zemlje, nalazi se ogromna crna kesa. Podrazumeva se da svaki stanar odlaže svoj otpad u dobro zatvorenoj kesi, da se đubre ne bi prosulo.djubre 1

Ovaj način odlaganja ima višestruke prednosti. Prvo, smeće se ne vidi sa ulice, kontejner je zatvoren poklopcem koji dobro dihtuje, pa nema širenja neprijatnih mirisa, koje inače organski otpad stvara.

Na fotografijama su poklopci zatvoreni, što daje opravdanu sumnju da nisu prepunjeni i da je u pitanju nemar i nekultura. Poruka glasi : Ako vam je bilo teško da podignete poklopac od kontejnera i ubacite svoj otpad, onda Gospodo , VI NE VOLITE OVAJ GRAD.

Kontejneri imaju svrhu, napravljeni su da bi i nama i radnicima Mediane bilo lakše, lepše i podnošljivije.

Da ne govorimo o estetici, ružnoj slici koja je tu, ispod našeg prozora, gde svakodnevno prolazimo, gde se igraju naša deca.

Kada sam kao mala prvi put bacila omot bombone na pločnik, dobila sam i prvu lekciju o ponašanju u gradu. Rečeno mi je da je ceo Niš moja kuća, svaka ulica je moja i da izlaskom iz kuće ne prestaje briga o higijeni prostora u kome živim. Jer živim u kući, podjednako kao i na ulici, parku, pijaci…djubre 2

Sudeći po ovim fotografijama, mnogi koji žive u Nišu nikada nisu naučili ovu lekciju, a vreme je, jer smo na putu da nas pojede sopstveno đubre. Ni sto hiljada radnika Mediane nije dovoljno da očisti ono što nekultura svakodnevno radi.

Krajnje je vreme i da se promeni komunalna politika, da se krene sa kažnjavanjem, jer mnogi uvide svoju grešku tek kada osete po džepu.

Srpska poslovica glasi – „Zlo je ko ne zna, a učiti se ne da“. Mislite o tome. Ovaj grad ima samo nas.djubre

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com