Društvo

Nestašica krvi u Srbiji, ali u Nišu nema odlaganja operacija

Rezerve krvi su smanjene, trenutno ih ima za jedan i po dan i sve krvne grupe su u deficitu, posebno krv A pozitivne i 0 pozitivne krvne grupe, saopštavaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. U Nišu ove dragocene tečnosti ima dovoljno za narednih pet dana, potvrdio je za Niške Vesti, Ivan Stanojević iz niškog Zavoda za transfuziju krvi.

Odlaganje operacija zbog nestašice krvi u Srbiji je već sutra mogući scenario, ukoliko ne bude bolji odziv građana, saopštavaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. Nedostaju sve krvne grupe, posebno A pozitivna i 0 pozitivna.

“Pozivamo građane da nam pomognu da predupredimo krizu koja bi, ako se rezerva krvi ubrzo ne poveća, mogla da ugrozi zdravlje pacijenata. Kada su rezerve krvi na dan i po to je trenutak kada pozivamo dobrovoljne davaoce“, kažu u Institutu transfuzije krvi Srbije.

U niškom Zavodu za transfuziju krvi kažu da imaju dovoljno jedinica svih krvnih grupa za narednih pet dana.

„U Nišu je situacija na zadovoljavajućem nivou. Imamo dovoljne količine krvi, svih krvnih grupa. Samo za danas imamo 300 obrađenih jedinica krvi“, kaže Ivan Stanojević iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

Zavod za transfuziju krvi u Nišu obezbeđuje krv za potrebe niškog Kliničkog centra, odnosno za pacijente sa Jugoistoka Srbije.

„Imamo ugovor sa Institututom za kardiovaskulrane bolesti „Dedinje“ kao i sa Institutom za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“ kojima ćemo poslati krv ukoliko bude potrebe“, dodao je Stanojević.

Mobilne ekipe niškog Zavoda za transfuziju krvi u četvrtak, 25. avgusta biće u Gradskoj opštini Medijana, a u petak, 26. avgusta u Mesnoj kancelariji Tešica. Dobrovoljno davanje krvi se u prostorijama Zavoda obavlja svakog radnog dana od 08:00 do 19:00h, a subotom od 08:00 do 14:00h.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com