Ekonomija

HELP finansira nabavku štamparije za niški zatvor

Predstavnici organizacije Help – Hilfe zur Selbsthife e.V. i Kazneno-popravnog zavoda Niš, potpisaće u sredu ugovor o saradnji u okviru projekta “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji, faza II” koji finansira nemačka vlada, a sufinansiraju lokalni partneri. U okviru projekta KPZ dobija opremu za štamparsku radionicu, stručne obuke za osuđena lica i obuke za zaposlene u KPZ-u. Vrednost projekta je 30 hiljada evra, navodi se u saopštenju nemačke nevladine organizacije HELP.

U cilju unapređenja programa tretmana i prihvata osuđenika, ugovor će potpisati Maja Bubanj, predstavnica NVO Help, i Aleksandar Grbović u ime Kazneno-popravnog doma Niš.

Ovim ugovorom, koji predviđa nabavku i instalaciju opreme ukupne vrednosti 30.000 evra za štamparsku radionicu KPZ-a, biće realizovan i program stručnog osposobljavanja osuđenih lica i obuka zaposlenih u KPZ-u.

Pored toga, projektom je predviđeno i kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj start-up biznisa i preduzetništva, grantovima u opremi za 16 osuđenih lica sa teritorije Republike Srbije, nakon izvršenja kazne.

U saradnji sa ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, uključenim u projekat, Help vrši selekciju korisnika na osnovu prijave, socijalnih i ekonomskih kriterijuma, isplativosti i održivosti predložene poslovne ideje.

Psiho-socijalna podrška za članove porodica bivših osuđenika biće obezbeđena u saradnji sa nevladinom organizacijom “Centar za ljudska prava” iz Niša koja ima neophodnu ekspertizu u ovoj oblasti.

Opšti cilj projekta je unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata, resocijalizacije i reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu.

„Primenom alternativnih sankcija uz poštovanje ljudskih prava i zaštitu ranjivih kategorija, povećava se efikasnost prihvata, obučavanja i zapošljavanja osuđenih lica i dugoročno prevenira povratništvo kriminalnim aktivnostima. Stručnim osposobljavanjem i radnim angažovanjem, osuđeno lice stiče neophodno iskustvo, dobija verifikovan sertifikat, ima bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i priprema se za postpenalni prihvat“, navodi se u saopštenju organizacije HELP.

Projekat “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II” Help realizuje uz pomoć Nemačke vlade i ciljnih gradova Pirot i Zaječar, odnosno ustanova za izvršenje krivičnih sankcija Niš, Sremska Mitrovica i Valjevo i Zavoda za smeštaj odraslih Kragujevac.

Projekat ukupne vrednosti 454.400 evra, u saradnji sa ciljnim gradovima i institucijama Help sprovodi od juna 2016. do kraja decembra 2017. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com