Društvo

Grad Niš izmiro sve obaveze prema radnicima JKP Gorica

Grad Niš je izmirio sve obaveze prema JKP Gorica, radnicima je isplaćeno osam zaostalih zarada, kao i troškovi prevoza, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović. 196 radnika je voljom i željom nadležnih rešilo svoju egzisteniciju, izjavio je predstavnik sindikata “Nezavinost” u ovom preduzeću, Oliver Cvetković. Do sada je iz budžeta Grada izdvojeno 300 miliona dinara za finansijske probleme “Gorice” i ostalo je još oko 20 miliona za troškove dobavljača, kaže direktor ovog javnog komunalnog preduzeća, Nenad Mišić i dodaje da se sa njima pregovara da ne tuže Grad za zaostale isplate.

Vladica Mitrović već 13 godina radi u JKP “Gorica” i kako kaže njegova porodica je jedva preživela bez njegovih redovnih plata

“Pozajmljivali smo novac, a kamate su rasle. Jedva smo preživljavali, ali sada pošto sam dobio zaostale zarade mogu da vratim dugove i da kupim knjige i školski pribor svojoj deci”, kaže radnik JKP “Gorica”, Vladica Mitrović.

Grad Niš sada nema nikakva dugovanja prema JKP “Gorica” i kako je izjavio gradonačelnik Niša, “u trenutku kada su problemi u JKP “Gorica” dostigli maksimum i rezultirali štrajkom stavili smo tačku na finansijske probleme ovog preduzeća i radićemo na sprečavanju novih utuženja.”

“Grad Niš je sve obaveze prema radnicima ovog preduzeća izmirio. Za mesec i po dana isplaćeno je ukupno 197 miliona dinara za 196 kako za plate, tako i za ostale obeveze oko troškova prevoza radnika. Od početka godine JKP „Gorica“ je prebačeno 300 miliona dinara, računajući i sredstva dokapitalizacije preduzeća jer je ovaj problem bio prioritetan u stabilizaciji gradske kase“, dodao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Bulatović je dodao da su na vreme rešeni problemi JKP „Gorica“ sav novac koji je otišao na troškove suda, advokata i izvršitelja mogao je da se usmeri na izgradnju 70 ulica, pet vrtića i za rešavanje drugih komunlanih problema u Nišu. Prema njegovim rečima, uskoro će biti napravljena baza podataka o tome koliko su svi oni koji tuže grad odgovorni u izvršavanju sopstvenih obaveza prema gradu.

„Da smo imali bolju podršku radnika ne bi se dešavalo da zbog dugovanja prema jednom radniku od 6.700 dinara, nakon utuženja i kamata bude 87.000 dinara. Morali smo da zaustavimo ovakve troškove. Razočaran sam što nismo naišli na razumevanje i podršku radnika da ne tuže svoje preduzeće ili da tužbe povuku, jer se grad nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Grad neće dozvoliti da ponovo dođe u ovakvu tešku situaciju i moramo da gradimo poverenje između poslodavaca, radnika i Grada. Prihvatamo sve dobre predloge i rešenja kako ne bi dolazilo do posledica i trošenja milionskih suma javnih finansija, a koje nastaju neadekvatim rukovođenjem“, istako je Bulatović.

Direktor JKP “Gorica” Nenad Mišić kaže da je ostalo još oko 20 miliona za troškove dobavljača, sa kojima se pregovara.

“Zahvaljujem se na strpljenju radnicima koji su imali vrlo ozbiljnu i tešku situaciju u svojim porodicama zbog neredovnih plata. Ne bih voleo da se ovakva teška situacija ikada ponovi, kako nama, tako i drugim preduzećima. Dobavljači sarađuju sa nama i pregovori idu u dobrom smeru”, rekao je na konferenciji za novinare, direktor “Gorice”, Nenad Mišić.

Novinarima u ime radnika JKP „Gorica“ obratio se i rukovodilac jedinice sahranjivanja i održavanja groblja, a ujedno i predstavnik sindikata „Nezavisnot“ Oliver Cvetković, koji je istakao da je ovo dokaz da se lako dolazi rešenja kada ima dogovora i razgovora sa nadležnima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com