Kultura

Jovan Šurdilović: Pola veka hroničar Filmskih susreta

“Od jednog amaterskog Festivala, koji je imao izvanredne ljude u organizicij, došli smo do toga da se svi trude da održe nivo i entuzijazam koji je postojao pre pola veka“, rekao je Niškim Vestima Jovan Šurdilović, koji Filmske susrete prati svojim foto aparatom od osnivanja. U ponedeljak, 22. avgusta u Festivalskom centru, biće otvorena izložba njegovih fotografija nastalih na prošlogodišnjim, 50. Filmskim susretima.

Kako je sve počelo pre pola veka

Festival je, u stvari, postavio Kosta Carina, Beograđanin, a njegovo ime mnogi zaborave da pomenu.

Eto, ja se sećam. On je “krstio” ovaj Festival, dao mu ime „Festival glumačkih ostvarenja“. Carina je radio prevod i adaptaciju filmova i u to vreme viđali smo njegovo ime na odjavnim špicama. Bio je intelektualac, govorio više stranih jezika“, priseća se Šurdilović.

Ideja da se u Nišu pokrene filmski festival rodila se kada je tadašnje filmsko preduzeće „Morava film“, u kome je Carina bio jedan od rukovodilaca, počelo u Nišu da organizuje premijere filmova. Distributer je u to vreme bio „Avala film“ i  dve kuće su odlično sarađivale.9 kamera

kisaBio sam prisutan kada je Kosta rekao „U Evropi ne postoji festival posvećen glumcima, a srpski, to jest u to vreme jugoslovenski glumci, su naše najveće blago. Plasirao je i vreme kada Festival treba da oživi. Zadnja nedelja avgusta, prva nedelja septembra. Zato što se svi vraćaju sa godišnjih odmora, počinje školska godina i grad je pun ljudi“, svedoči Šurdilović.

Kosta Carina je prve tri godine bio i direktor Filmskih susreta u Nišu.

 

 

Glumac je bio veličanstvo

Pre pola veka glumac je bio veličanstvo, rekao je Šurdilović Niškim Vestima i dodao:

Malo je bilo televizijskih prijemnika po kućama, a nikada ranije glumci nisu prolazili ulicama Niša. Nišlije su ih dočekivale, pozdravljale…Svi su bili rado primljeni. Glumci su bili i dostojanstveni, nije se na Letnju pozornicu izlazilo sa kratkim panatalonama u jadrankama. Svi su bili obučeni svečano, tako da je u vreme početaka Festivala postojalo izrazito međusobno poštovanje Nišlija i glumaca“.tvrdjava

                                                                Omiljena fotografija Jovana Šurdilovića

Fotografija Mire Stupice

Vest da je preminula jedna od najvećih srpskih glumica, Mira Stupica, setila je Šurdilovića da ima i njene fotografije koje je, nekada davno, snimio na Letnjoj pozornici.

Imam njenu fotografiju u trenutku kada izvlači dobitnike nagrada iz publike. Sva sedišta su bila numerisana i svi koji su bili na Letnjoj pozornici učestvovali su u nagradnoj igri sa svojim kartama. Bio je bubanj koji se vrteo, a Mira Stupica je izlačila nagrađene. To se dešavalo posle druge projekcije. Nagrade su bili servisi za kafu, sitnice, ali se publika radovala. Doneću tu fotografiju, samo da je nađem“, kazao je Jovan Šurdilović.izlozba total

                                   Postavka izložbe Jovana Šurdiloviića u Oficirskom domu

Izložba u Festivalskom centru

U Oficirskom domu izloženo je 50 Šurdilovićevih fotografija koje su snimljene na prošlogodišnjim 50. Filmskim susretima. Simbolično. Omiljena fotografija mu je sa Tvrđavom i spomenik Konstantinu sa vatrometom u pozadini. Kaže da nije snimljena u vreme Filmskih susreta, već za doček Srpske Nove godine.

Svi su gledali u vatromet i slikali Tvrđavu, a ja spomenik Konstantinu. Kasnije mi se rodila ideja da jedna ovakva fotografija treba i festivalu. Konstantin je rođen u Nišu, mi ga slavimo i njemu je takođe mesto ovde,“ objasnio je.spomenik

Izložba fotografija „50 godina Filmskih susreta“  svečano će biti otvorena u ponedeljak , 22. avgusta u 12 sati.

 

Na naše pitanje da li će fotografisati i ove, 51. Filmske susrete, Šurdilović je odgovorio:

Što se mene tiče, dokle god mogu radiću. Slikaću i ove godine, a da li će te fotografije biti izložene, ne zavisi od mene, “ rekao je uz osmeh.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com