Kultura

Bilo je teško odbaciti polovinu filmova

Glumac Vladan Živković predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, ove godine na Filmskim suretima je i član selekcione komisije i umetnički direktor Festivala. U intervjuu za Niške Vesti govorio je o kvalitetu ovogodišnjih filmova i finansijskim problemima oko tradicionalne nagrade “Pavle Vuisić”, koja ove godine ne bi bila dodeljena da u pomoć nije priskočio grad Niš.

Vladan Živković za Niške Vesti kaže da je, zajedno sa ostalim članovima selekcione komisije, pogledao 24 filma i da je bilo jako teško odbaciti polovinu. Komisija je u filmovima vrednovala pre svega glumačka ostvarenja, a vodilo se računa i o ukusu publike.

Napravili smo selekciju po meri ovog specifičnog Festivala. Prvenstveno smo razmišljali o glumačkim ostvarenjima, pa neka je i lošiji film, ali da ima dobrih glumačkih ostvarenja. Odlučili smo se da nema projekcija u Kupina biskopu u zvaničnom programu i da će se takmičiti samo 12 filmova. Mislili smo i o publici na Letnjoj pozornici. Imam običaj da kažem da film mora biti jasan. Ako ja ne umem da ispričam prijatelju o čemu se radi u filmu, taj film nije dobar. Najgori su filmovi o kojima reditelji i scenaristi kažu “pa neka publika sama zaključi”, to znači da film neka “priču”, objasnio je Živković kriterijume za selekciju.tanjug

                                    niški glumac Aleksandar Mihailović u filmu “Sporazum”      foto: Tanjug

Na pitanje Niških Vesti kako mu se sviđa film “Sporazum” u kome igraju i niški glumci(Dejan Cicmilović, Aleksandar Mihailović i Marjan Todorović) koji se ove godine ravnopravno takmiče za glumačke nagrade, rekao je:

Bićete začuđeni kada budete videli film “Sporazum”. To je, pre svega jedan dobar film, s obzirom na osetljivu temu kojom se bavi, a to je Kosovo. Ja sam bio oduševljen. O glumačkim ostvarenjima u “Sporazumu” je teško govoriti , jer u suštini nema glavne uloge, sve su epizodne, ali su to pravi biseri. Za čoveka koji ume da gleda glumačko ostvarenje to su baš biseri. Svaki glumac je našao svoje mesto i pošteno uradio posao. Struktura filma je vrlo specifična, nije napravljena za jednog, već za više glumaca”, rekao je.

Ove godine izostala je finansijska podrška Ministarstva kulture i informisanja Srbije Udruženju filmskih glumaca Srbije za organizaciju FS i tradicionalnu nagradu “Pavle Vuisić”. Njima je dodeljena suma od 400 hiljada dinara, što je nedovoljno, obzirom da samo glumačka nagrada košta oko pola miliona dinara. Prošlogodišnji lauerat, glumica Jelisaveta Seka Sablić, treba ove godine da dobije monografiju i dokumentarni, biografski film. Nagrada bi ove godine izostala da u pomoć Udruženju glumaca Srbije nije priskočio grad Niš.

220px Награда Павле Вуисић

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo je glumac Laza Ristovski, njemu će
plaketa biti uručena sutra na svečanom otvaranju FS, a monografiju i biografski film dobiće sledeće godine.

 

Jedino što mogu da kažem je “hvala gradu Nišu.”Tužno je i ružno da Udruženje za svoje potrebe nije uspelo da dobije iznos koji je tražilo. Ja ni od koga ne mogu da tražim da za džabe radi posao, nemam prava to da radim. Mogu da zamolim moje prijatelje da smanje honorare, Vanju Bulića koji piše monografije i Centar film koji radi produkciju dokumentarnog filma. I to je jedva prošlo, ne zato što oni nisu prihvatili, naprotiv. To, prosto, ide meni “na brk”, kazao je Živković.fs

Umetnički direktor FS je u Niš stigao juče i kaže da je iznenađen novim festivalskim centrom koji se nalazi u Oficirskom domu.

“Dobro je premeštanje u novi prostor. Kad sam došao malo mi je bilo tužno, jer sam voleo “Dom mladih”. Nisam ni sanjao da je ovoliki prostor u pitanju. Sećam se banket sale gde smo ručavali, igranki… ovo je za mene potpuno novo. Biće zgodnije za rad, Tvrđava je blizu, sviđa mi se,” zaključio je Vladan Živković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com