Društvo

Od naredne nedelje trajno rešenje za Staro groblje

20 osuđenika, 20 radnika JKP „Mediana“ i sedmorica radnika sa liste NSZZ angažovani preko „javnih radova“ čistili su danas niško Staro groblje. Već od sledeće nedelje, gradonačelnik Niša Darko Bulatović obećao je trajno rešenje za ovaj deo grada u kome godinama ima puno problema.

Staro groblje i pored sporadičnih akcija, danas je dočekalo radnike u travi i skoro potpuno zapušteno. Kapele su u lošem stanju, mnoge nadgrobne ploče oštećene, čišćenje je počelo danas ali će biti potreban veliki rud da se ova današnja slika potpuno promeni.

U narednih 4-5 dana će se sanirati ovaj prostor, nepristupačan je teren a radi se o 14 hektara.

Generalni direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković kaže da u redovnom programu održavanja uopšte ne postoji održavanje Starog groblja.

14017865 10202037799862670 746419220 n„Mislim da „at hok“ rešenja nisu prava rešenja, već treba sistemski rešiti problem Starog groblja i ovaj deo pretvoriti u Memorijalni park, da mogu Nišlije sa pijetetom da se sećaju svojih predaka a ujedno i da provedu neke lepe trenutke“, rekao je Vučković.

„Nacionalnim akcionim planom predviđeni su javni radovi, u sklopu tog programa na ovom prostoru angažovano je 7 radnika, to su radnici iz teže zapošljivih kategorija stanovništva„, rekao je direktor niške filijale NSZZ Boban Matić.

Gradska opština Palilula, pre samo nekoliko meseci sprovela je akciju čišćenja upravo sa JKP „Mediana“, ipak potrebno je trajno rešenje kaže predsednica Skupštine ove gradske opštine Adriana Anastasov, dodajući da se ovoj niškoj opštini meštani redovno obraćaju za pomoć oko sređvanja Starog groblja.

Skupština opštine je usvojila odluku da ovo mesto postane Memorijalni park i sada je zadatak da se ova odluka na Skupštini Grada izglasa. Urgentno je postaviti ograde između zgrada i kompleksa groblja, kako zbog  pasa lutalica kako ne bi ulazili u zgrade“, kaže predsednik Skupštine GO Palilula Adriana Anastasov.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, obilazeći radnike kaže da povremeno čišćenje Starog groblja nije rešenje.

„Napravićemo od groblja Memorijalni centar, a višak prostora ćemo staviti u službu građana, nekih drugih sadražaja koji su prikladni za Memorijalni centar. Od sledeće nedelje krenućemo u realizaciju zaključka koji smo danas doneli“, kaže Bulatović.

14054597 10202037786302331 1770356296 n

Česte kraće i oštećenja na spomenicima, ukazuju na potrebu što skorijeg rešavanja ovog problema, jer zaštita države malo toga znači kada su vandali u pitanju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com