Društvo

Podrška mladim preduzetnicima sa juga Srbije

Dvadeset dvoje mladih iz 14 opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije pokrenuće svoja preduzeća uz podršku Evropske unije i Vlada Švajcarske, koji preko razvojnog programa Evropski PROGRES, žele da podstaknu preduzetništvo među mladima. Za ove namene EU i Vlada Švajcarske opredelile su više od 180.000 evra.

Tačno 183.307 evra opredeljeno je za podsticanje preduzetništva među mladima, koji planiraju da se bave informacionim tehnologijama i dizajnom, proizvodnjom odeće, preradom i konzervisanjem voća i povrća. Novac će dobiti za opremu kako bi otpočeli poslovanje, saopšteno je iz Evropskog progresa.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale mlade ljude iz programskih opština da razviju svoje poslovne ideje i osnuju svoj posao što će pozitivno uticati ne samo na njihove i živote njihovih porodica, već i na lokalnu privredu. Mladi preduzetnici i preduzetnice na ovaj način daju odličan primer svojim vršnjacima, a zajedno doprinosimo rešavanju problema nezaposlenosti u ovom segmentu populacije“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRES-a.

Opštine obuhvaćene programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin, kao i Prokuplje, Blace, Žitoradja, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medvedja, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

„Pokretanje svog biznisa mi je bio cilj od kada sam završio školovanje, a namera mi je da u ovaj kreativni posao uključim i druge mlade iz moga grada“, rekao je Nikola Cvetković iz Vranja, koji je će uz podršku Evropskog PROGRESa pokrenuti svoje preduzeće koje će se baviti štampom na tekstilu.

bilbordTokom trajanja javnog poziva Evropski PROGRES je organizovao devet info sesija koje su okupile preko 200 učesnika i učesnica, a na konkurs su pristigle 92 prijave.

„Mladima ideja svakako ne manjka, ali je potrebno da ih ohrabrimo i podržimo, a podrška je posebno važna na početku jer pokretanje vlastitog biznisa predstavlja važan korak u životu jedne mlade osobe“, istakla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Ona je dodala da će Program budućim mladim preduzetnicima i preduzetnicama pružiti obuku i mentorsku podršku na početku poslovanja u oblastima poslovnog upravljanja, marketinga i planiranja kako bi se obezbedila održivost njihovih biznisa.

Registracija novih preduzeća i nabavka opreme će započeti od oktobra 2016. godine, a lista odobrenih projekata dostupna je na sajtu Evropskog PROGRES-a.

logo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com