Kultura

Bilja Krstić: Na Baliju su naučili da pevaju “Oj, Moravo”

Nišlijka, pevačica Bilja Krstić, ove godine slavi 40 godina umetničkog rada, a Bistrik orkestar 15 godina postojanja. Slavljenički koncert održaće 24. novembra u Sava centru, a tada izlazi i njihov novi album „Svod“. Kaže da u Srbiji pobeđuje turbo folk i da su za to krivi mediji. Jedini su muzičari iz Srbije koji su gostovali u dalekoj Indoneziji i to ističe kao najzanimljivije iskustvo. Na Nišvillu su ove godine prvi put nastupili i, naravno, podigli publiku na noge.

Pesme su našle mene, balkanski zvuk je jedinstven

Bilja Krstić i Bistrik orkestar izvode tradicionalne, izvorne narodne pesme sa prostora Balkana. Osim pesama iz Srbije, njihov reprtoar čine i pesme iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Grčke, Makedonije, Bosne. Interesovanje za ove, po malo zaboravljene zvuke, datira još iz vremena kad je bila tinejdžerka i išla u Srednju muzičku školu u Nišu. Sa 18 godina preselila se u Beograd, gde je završila Muzičku akademiju. Već 33 godine radi kao muzički urednik u Radiju Beograd, za koji kaže da ima najbolju i najbogatiju fonoteku.

„Pesme su našle mene. Ja sam rođena u Nišu i odrasla u sredini gde se slušala lepa, narodna pesma. Na Radiju Beograd – Carevac, na primer, to je moj tata mnogo voleo,“ kazala je Niškim Vestima.

Kada sam počela da radim kao muzički urednik, sve te pesme su mi, što kažu, bile ispred nosa. Sate sam provodila u fonoteci i zaista nalazila sve što me zanima,“ kazala je Bilja Krstić.bilja 2

Interesuje je samo balkanski melos, i kako kaže, ne ide dalje od toga.

Sve su to pesme koje se prožimaju, i to je naš, balkanski zvuk. Mi imamo mnogo više zajedničkog u muzici nego što mnogi drugi narodi imaju. Veliki su uplivi, jedna pesma ima i po nekoliko varijanti. Imamo bogato etno- muzikološko nasleđe, potrebna je samo dobra volja i ljubav prema pesmi „ dodala je.

Prvi put na Nišvillu

Na Nišvillu, Bilju Krstić je slušala uža i šira rodbina, prijatelji iz Niša i Beograda, a i one koji je ne poznaju lično, uspela je da podigne na noge. O tome zašto je ranijih godina nismo videli u Tvrđavi za Niške Vesti je rekla:

„Ne znam kako je to moguće (smeh). Bistrik postoji 15 godina i do sada se nekako nisu sklopile kockice, mada smo svi imali želju. Ovo je jedna prelepa saradnja sa Ivanom Blagojevićem i beskrajno mu hvala što je u pravom trenutku pozvao Bistrik. 15 godina Bistrika i 40 godina mog rada, dakle, dva jubileja. Nisu to mali jubileji i drago mi je da smo to proslavili u mom rodnom gradu.“

Na Nišville džez festivalu Bilja Krstić i Bistrik orkestar premijerno su izveli šest od deset kompozicija sa novog albuma „Svod“.

Novi album „Svod“

bilja krstic

Do saradnje sa producentskom kućom Ark Music iz Londona, došlo je na predlog Dragana Ristića iz grupe Kal, koji im je predložio da novi materijal sa 10 pesama pokušaju da plasiraju van granica Srbije. Ova producentska kuća postoji 40 godina i neguje „world music“.

Pošto smo natupali širom Evrope, a nikada u Londonu, ovaj Draganov predlog nam je bio zanimljiv. Poslali smo materijal „pa šta bude“. Odogovorili su posle tri sata, što je bilo prosto neverovatno. Potpisali smo ugovor sa njima, tako da do januara oni pripremaju marketing i 17. januara će se pojaviti naš novi album „Svod“ u Londonu koji je namenjen svetskom tržištu“, kazala je poznata Nišlijka.

Album sadrži deset kompozicija i rezime je svega što su do sada uradili. Aranžmane je uradio klavijutarista Bistrika, Miki Stanojević.

„ Ark Music nam je učinio ustupak da pre objavljivanja u Londonu, oktobra album izađe u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. To je njihov poklon, a pred naš slavljenički koncert u Sava centru 24. novembra“, dodala je.

 

Na Baliju znaju da pevaju „Oj, Moravo“na baliju

 

Tokom 15 godina postojanja nastupali su  širom Evrope, ali je poznata pevačica ipak izdvojila turneju na koju su išli pre dve godine.

Indonezija. Bili smo gosti na najvećem džez festivalu u tom delu sveta. Pevali smo u Džakarti i na Baliju. To je stara i bogata kulturna tradicija i čovek ne može da se otme utisku sa kakvom pažnjom su oni slušali naš program. Kada sam držala radionicu na Baliju, na kojoj je bila cela džez muzička škola, prvo sam ih učila da pevaju „Oj, Moravo“. Toliko su muzikalni da su zaista i naučili.”

Bilja Krstić i Bistrik orkestar su prvi muzičari iz Srbije koji su imali koncerte u Indoneziji.

Turbo folk pobeđuje u Srbiji

Na pitanje Niških Vesti šta misli o turbo folku, Bilja je odgovorila:

„Ja više ništa ne mislim o turbo folku. Usput, tu kovanicu je izmislio Rambo Amadeus jednom prilikom iz čistog zezanja. Turbo folk je očigledno pobedio u ovoj zemlji i to je sada „mainstream“. Možemo o tome da pričamo i sa sociološkog aspekta, na razne načine. Ono što meni najviše smeta je to što se turbo folku daje najviše prostora u medijima: u novinama, na televizijama, radio stanicama. To je nepravda. Mislim da bi morali svi ostali muzički žanrovi da budu podjednako zastupljeni. Neka bude i turbo folka, ima ljudi koji to vole da slušaju, ta muzika je forsirana poslednjih 20 godina. I ok je neka ga bude. Taj pravac je nastao iz kombinacije različitih žanrova, ali se mora napraviti mesto i prostor i za nešto drugo. Gde još možete da čujete Teofiloviće, moju muziku? Gotovo nigde, osim na nekom festivalu kao što je Nišville, ili kad sami priredimo koncert. Najlakše je pljuvati po turbo folku, ali nije u tome rešenje. Treba da radimo u našu korist. Da kulturne institucije preuzmu odgovornost, da Ministarstvo za kulturu konačno radi svoj posao.“ zaključila je.bilja 3

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com