Društvo

Koncert za 750 zatvorenika niškog KPZ

Ovom nesvakidašnjem koncertu u dvorištu zatvora, prisustvovalo je 750 zatvorenika, a nastupili su „Benny Brickmann band“, bugarski sastav „Poduene blues band“ i „Maskil“, koji čine trojica zatvorenika, što nije zabaleženo ni u jednom zatvoru u svetu.

Malo je reći – nesvakidašnje iskustvo.

Koncert koji je priređen u zatvorenom delu niškog Kazneno popravnog Zavoda za 750 zatvorenika održan je u dogovoru Nišvilla i rukovodstva KPZ Niš.

Po rečima upravnika KPZ- a, Aleksandra Grbovića, ovakvih koncerta će biti još:grbovic

To je naš način da pokažemo javnosti da se u niškom zatvoru živi normalno i da se odnosi mogu urediti i bez upotrebe sile. Ujedno, naša je želja da nagradimo zatvorenike za dobro vladanje i rezultate koje postižu u našim proizvodnim pogonima. Septembra će ovde gostovati još jedna poznata grupa, „ najavio je Grbović.

„Jail House Jazz“ koncertu prisustvovali su svi zatvorenici koji su to želeli, neki od njih su osuđeni i na najstrože zatvorske kazne.

Najveću pažnju medija, ali i oduševljenje zatvorenika izazvao je nastup trojice repera koji se nalaze na odsluženju zatvorske kazne zbog razbojništva i krijumčarenja. Dvojica su iz Niša, jedan iz Beograda. Njihov bend se zove „Maskil“, a umetnička imena Jes, Najti Najt i Buda Baba. I pre dolaska u niški KPZ bavili su se muzikom, jedan od njih, više od 20 godina.

Naše pesme uglavnom govore o vremenu pre dolaska u zatvor, jer su ovde svi dani uglavnom isti. Imamo odlične uslove, zahvaljujemo se Upravi što nam je omogućila da se bavimo onim što volimo, a ovaj nastup nam puno znači“ rekao je Najti Najt (prvi s leva).maskil

Pripremu za ovaj nastup je sa njima radio vaspitač u KPZ-u, Mile Pavlović, diplomirani sociolog.

Kada smo dogovorili koncert sa Ivanom Blagojevićem, došli smo na ideju da nastupi i „naš bend“. Mislim da u svetu nije zabeležen ni jedan ovakav slučaj. Vežbali su dva meseca, a namera je da nastavimo i dalje i proširimo grupu, jer ima zainteresovanih“, rekao je Pavlović za Niške Vesti.

Direktor Nišville džez festivala, Ivan Blagojević je biblioteci niškog KPZ –a poklonio više primeraka knjige Gabrijela Garsije Markesa „Sto godina samoće“.ZAHVALNICA

Nadam se da će svako od vas pročitati ovu knjigu, mislim da će biti korisno. Koncertom smo želeli da vam prenesemo delić atmosfere sa Nišvilla, a želja nam je da sledeće godine prisustvujete Nišvillu u Tvrđavi, kao slobodni ljudi“, kazao je Blagojević, koji je, zajedno sa liderom bugarskog sastava dobio zahvalnicu KPZ-a.

Lider grupe „Benny Brickann band“ rekao je Niškim vestima da je njemu prvi put da svira osuđenicima, dok su gosti iz Bugarske, „Poduene blues band“ već imali ovakvo iskustvo: prvi put pre 27 godina u zatvoru u Sofiji i nedavno u Kelnu.

Koncertu je prisustvovao i veliki broj medija, a ovaj događaj je protekao bez i jednog incidenta. Zatvorenici su bili dobro raspoloženi i veoma komunikativni, uz dodatak da im nedostaje sloboda.

beni brikman

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com