Kultura

Počeo Nišville, Al Di Meola zvezda večeri

Neuobičajeno hladno vreme za polovinu avgusta i sitna kiša koja je povremeno padala, mnoge Nišlije je odvratila da dođu u Tvrđavu na otvaranje Nišvill džez festivala, mada je jednočasovni koncert Al Di Meole oduševljeno slušalo više hiljada ljudi.

Prvo festivalsko veče obeležili su sjajni koncerti i, nažalost, hladnoća (13 C!) i sitna „vojnička“kiša, što jeste uticalo na konačan broj posetilaca.

Vis major.Dixi da

Sinoć su na glavnim binama (Earth i Sky) nastupili> Naissblue, Belgrade Dixieland orchestra, Lenny white trio, Al Di Meola, Golden Budha Jazz Band i Poduene blues band.

Publika je sjajno reagovala na beogradski Dixieland orkestar, čiji je osnivač trombonista Ljubomir Matijaca, ovogodišnji dobitnik Nišvillove nagrade za životno delo. Njihov koncert je prekinut na kratko, da bi Matijaca dobio ovo prestižno priznanje koje mu je uručio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.bulatovic
Koncert Al Di Meole, koji je nastupio sa gitaristom Peom Alfonsom i bubnjarom Peterom Kaszasom, počeo je oko 22 sata i 30 minuta i trajao oko sat vremena. U to vreme je stala i kiša, pa je više hiljada ljudi (bez kišobrana) moglo da uživa u muzici ovog trija. Svirali su kompozicije sa novog Di Meolinog albuma „Elysium and more“, kao i ranije kompozicije koje su nastale u znak sećanja na  Astora Pijacolu, Bitlse i Paka De Lusiju.meola krupni
Poštovaoci ovog svetski poznatog gitariste saglasni su da je Di Meolu bolje slušati u koncertnim salama, nego na otvorenom prostoru. Svejedno, Nišlije su sa oduševljenjem slušale zvuke njegove gitare, koja je na trenutke zvučala melanholično, ali pre svega strastveno, za šta je zaslužno njegovo italijansko poreklo.

Večeras, druge festivalske večeri Nišvilla na glavnim binama nastupaju: El sistema, Jazz cotech dancers, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, Stanislaw Slowinski quintet, Jazz punt big band i Oleg Kireyev & Orlan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com