Kultura

Al Di Meola: Inspiracija je stvar trenutka

Svetski poznati američki gitarista i jedna od najvećih muzičkih zvezda na ovogodišnjem Nišvillu, Al Di Meola, nastupiće večeras, na otvaranju Festivala. Ovo je njegov prvi nastup u Nišu, mada je pre skoro 30 godina trebalo da ima zajednički koncert sa Pakom De Lusijom I Džon Meklafinom u hali “Čair” koji je tada, iz nepoznatih razloga otkazan.

Nakon što je u maniru svetske zvezde na ranije zakazanu konferenciju kasnio oko sat i po, Al Di Meola je ipak uspeo da odgovori na pitanja već nestrpljivih novinara.

Ne seća se otkazanog koncerta u hali “Čair” od pre skoro 30 godina, kaže da ne poznaje srpsku džez scenu, ali da se nada da će večeras u Tvrđavi čuti kako se u Srbiji svira džez.

Poznati gitarista večeras nastupa sa još dvojicom muzičara, gitaristom Peom Alfonsom sa Sicilije i bubnjarem Peterom Kaszasom iz Mađarske. Njihova evropska turneja , u sklopu koje nastupaju i na Nišvillu zove se “Elysium and more”.

Na pitanje da li njegovo italijansko poreklo ima uticaja na muziku koju komponuje i svira, Di Meola je odgovorio:

Italijansko poreklo mi, pre svega, daje strast u sviranju. Mislim da Italija ima divnu muziku i bar jednom godišnje putujem tamo. Imao sam saradnju i sa dve italijanske pevačice, na žalost, obe su nedavno preminule”, kazao je.

Al Di Meola je objavio preko 20 albuma, jedan je od osnivača džez roka, kao i fuzije džeza i tradicionalmnih muzičkih formi Španije i Latino Amerike.Al

Inspiracija je stvar trenutka. Na to ne utiče ni lepo ni ružno vreme. Nekada se desi da dok gledam televiziju jednostavno “izađe” melodija vredna pažnje. Inspiracija ne zavisi ni od mog raspoleženja, “ rekao je Di Meola.

Večeras na glavnoj bini Nišvilla, ovaj trio će, osim novih kompozicija, svirati i kompozicije sa albuma posvećenog Bitlsima, tango velikanu Astoru Pijacoli i preminulom gitaristi Pako de Lusiji, sa kojim je Di Meola bio dugogodišnji prijatelj.

Posle nastupa na Nišvillu, američki gitarista će održati koncert na Ohridu, u Makedoniji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com