Sport

Grad Niš bez razumevanja za vaterpolo

Vaterpolo klub Nais suočava se sa velikim finansijskim problemima uoči početka priprema za novu sezonu.

Iako je Čair uveliko ogrejalo sunce u Naisu je ovih dana mrak. Novo rukovodstvo grada nema sluha za najtrofeniji srpski sport, što je dovelo do toga da je početak prirpema za novu sezonu pod znakom pitanja, kao i nastup u Jadranskoj ligi. Problem je naravno finansijske prirode, jer skromna finansijska sredstva dodeljena od grada nisu dovoljna ni za igranje domaće, a kamoli regionalne lige. Predsednik Naisa Milan Krstić pokušao je da ovaj problem reši sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, međutim odgovor iz Gradske kuće nije dobio, te je rešio da o svemu obavesti javnost.

U godini Olimpijskih igara kada očekujemo da naš najtrofejniji koletivni sport donese medalju, nadamo se onu najsjajniju iz Rija, imamo veliki problem u Naisu. Početak sezone je pod velikim znakom pitanja zbog odnosa grada, gradonačelnika i većnika za sport. Od formiranja kluba nijedna gradska vlast nije ovoliko malo sredstava opredelila za vaterpolo, uzimajući u obzir činjenicu da igramo regionalnu ligu. Od formiranje nove gradske strukture smo pokušali da im predočimo situaciju da sa dva i po miliona dinara ne možemo da igramo Jadrnasku ligu. Pokušavali smo u prethodnih dvadesetak dana da dođemo do gradonačelnika, poslali smo četiri dopisa ne bi li nas zvanično primio, ali nismo dobili odgovor. Iako je dopis išao ka gospodinu Bulatoviću, većnik za sport nas je pozvao na razgovor. Od gospodina Kačara dobio sam informaciju da će možda biti para, međutim Jadranska liga ne može da se igra na „dođem ti”. Dok sam razgovarao sa većnikom za sport u kancelariju je svratio gradonačelnik i u nezvaničnom razgovoru rekao da para za vaterpolo u Nišu ove godine neće biti. Postavlja se pitanje kako je u prethodne tri godine bilo dovoljno para, a sada ih nema. Nisam želeo da dođe do ovoga . Međutim dužnost nam je da javnost obavestimo o problemu da neko ne želi da sagleda najtrofejniji sport na pravi način, govori Krstić.

Dopisi

Predsednik Naisa ističe da klub traži samo novac koji mu je obećan.

Prošlo gradsko rukovodstvo i gospodin Zoran Perišić su Naisu obećali dodatnih pet miliona dinara za predstojeću polusezonu. Mi smo tražili pomoć koja nam je obećana od prethodnog rukovodstva,a valjda postoji neki kontuitet u radu. Očekivali smo da dodatnih pet miliona dinara iz rebalansa budu opredeljena vaterpolu za ovu polusezonu i da na najbolji mogući način predstavljamo grad kao jedini klub. Ako neko misli da mi možemo sa dva i po miliona dinara da igramo Jadransku ligu i predstavljamo Niš to je nemoguće. Kažu para nema u budžetu, ali kako ih nema, kada je gospodin Perišić obećao i rekao da ćemo imati pet miliona dinara za pripreme i za učešće u regionalnoj ligi i ove godine. Odjedanput su pare nestale, gde je taj novac? Moram da napomenem da mi nikome ne dugujemo apsolutno ni jedan jedini dinar, što je retkost u ovom gradu da sportski koletktivi koji se takmiče na tom nivou nisu dužni.

Niški tim je i naredne godine trebao da brani boje Srbije na Jadranu, međutim ukoliko do toga ne dođe klubu sladi kazna.

Ukoliko odustanemo od takmičenja imaćemo još jedan problem više, to će biti kazna od strane regionalne lige, koja po propozicijama povlači nekoliko godina zabrane učešća u istoj, jer je klub prijavljen za učešće. To bi bila prva šteta za vaterpolo. Svi znamo šta se prethodnih godina dešavalo u Naisu. Počeli smo od druge lige, plasirali se u prvu, a zatim kroz istu uspeli da dođemo do regionalne lige. Znamo da su tu najjači klubovi iz Hrvatske, Crne Gore. Mi smo sa jednim Primorcem koji je dvostruki osvajač Lige Šampiona igrali nerešno na našem bazenu, uspeli smo da pobedimo Medveščak, sve sa skromnim sredstvima. Prve sezone na regionu se nismo brukali, momci su se borili i ostavljali srce u bazenu. I sada umesto da krenemo uzlaznom linijom i da sve to podignemo na viši nivo mi imamo situaciju da dvadeset dana uoči priprema mi govorimo da će vaterpolo u Nišu pasti na najniže moguće grane. Na sve to dolazi i podatak da se u bazen uložilo toliko novca, a publika neće moći da dođe da gleda najkvalitetniji vaterpolo. Mi imamo svoje gledaoce i po statistici saveza, utakmice našeg tima su najposećenije od svih srpskih učesnika na Jadranu. I zbog katastrofalno je to nerazumevanje i ono što smo doživeli u prethodnih mesec dana.

Finansijski problemi utiču i na pripreme za novu sezonu, koje bi trebalo da počnu 1. septembra. Ipak postavlja se pitanje ko će zaplivati bazenom i pod čijim rukovodstvom jer niški tim nema ni igrače ni trenere.

Znate da okosnicu našeg tima čine deca koja su ponikla na Čairu. Nakon ovog izlaganja postoji mogućnost da nas i naša deca napuste i potraže druge klubove. Mesec dana razgovaram sa igračima pokušavao da ih zadržim ovde. Ista ta deca su predstavljala grad i odlično igrala i u Budvi, Kotoru, Splitu, Zagrebu, Šibeniku i nijednog trenutka nisu posustala. Šta sada da kažemo momcima? Grad nema razumevanja za nas. Šta da kažemo roditeljima čija deca treniraju ovde? Izvinite grad vas je zaboravio, gradonačelnik i većnik za sport su Vas zaboravili. A zašto? To zaista ni ja ne znam, moraćete njih da pitate. Ponavljam ja sam pokušavao da do ovoga ne dođe. Obilazio sam mesec dana Gradsku kuću kao sportski radnik, da im ukažem na potrebu našeg sporta. U vaterpolu je veoma teško praviti igrače, reč je o specifičnom sportu. Mi imamo primera radi na stotinu fudbalskih terena, mnogo košarkaških, odbojkaških, ali samo jedan bazen. Ipak i pored toga to je sport gde smo najbolji i koji svi zajedno treba da čuvamo i negujemo, jer nam je najviše radosti i medalja doneo. Ja kao predsednik kluba i Regiona centralne, južne i zapadne Srbije i član Upravnog odbora Vaterpolo saveza Srbije imam obavezu da branim vaterpolo podižem vaterpolo, a Beograda naniže. I mene će biti sramota da kažem da grad iz koga sam nema razmevanja za zlatni sport. Nadam se da će se i Vaterpolo savez Srbije oglasiti čim delegacija dođe iz Rija.

Predsednik Krstić istakao je još da bi pojedini klubovi oberučke prihvatili učešće u Jadranskoj ligi.

Da se razumemo mnogi klubovi žele da budu članovi regionalne lige. Šabac jedva čeka da uđe u ligu. Šabac koji je deset puta manji grad od Niša ima para za ucesce. Oni su doveli 16 igrača i imaju para da im plaćaju i smeštaj i hranu, a mi nemamo. Oni imaju sredstva i jedva čekaju da mi izađemo da oni uđu. Ako je to interes grada da vratimo vaterpolo u Nišu u period od devet godina kada se vaterpolo nije igrao na način na koji je trebao, ja ne znam. Ima vremena da se sve se ispravi ukoliko se brzo reguje. Mi više nemamo kome da se obraćamo. Jedno je sasvim sigurno, a to je da Devete brigade više nisu adresa na koju mogu da se nađu odgovori na neka pitanja.

Gradski većnik za sport Branislav Kačar, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović pozvani su na pres konferenciju. Ipak prisutnim medijima danas se obratio samo pretsednik Naisa Milan Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com