Stari Niš

Nikola Kole Rašić: Velika akcija Nišlija protiv dovođenja bugarskog vladike u Niš

Izveštaj Nikole Rašića od 2. novembra 1877. godine o stanju u gradu

nikola kole rasic 02Nikola Kole Rašić (1837?/1898) je poznati borac i organizator pokreta za oslobođenje Niša i čitavog juga Srbije od Turaka. Učesnik je sukoba Srba i Turaka u Beogradu, od 4. do 7. juna 1862. godine, kada su Turci, posle incidenta na Čukur česmi, bombardovali grad topovskom đuladi.

Od 1870. do 1872. godine vodi u Nišu veliku akciju protiv Bugarskog erzarhata (uticaja bugarske crkve i izbora bugarskih vladika). Krajem februara 1874. godine stvara u Nišu “tajni komitet”, revolucionarnu organizaciju, koja vrši pripreme za oslobođenje od Turaka. Predvodi dobrovoljce u oslobodilačkim ratovima 1876/1878. godine i oslobađa Leskovac, a učestvuje i u borbama za oslobođenje Vlasotinca i Crne Trave. Posle oslobođenja Niša bio je predsednik opštine, narodni poslanik, a kao dobrovoljac učestvuje u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine.

nikola kole rasic cesma

Tokom poslednje decenije pre oslobođenja Niša od Turaka, Nikola Rašić je bio u stalnom kontaktu sa Beogradom, izveštavajući ih o stanju u Nišu i čitavom jugu Srbije, o pripremama Turaka i njihovim akcijama.

Pismom od 2. novembra 1872. godine, upućenim u Aleksinac načelniku Ć. Deviću, čiji faksimil objavljujemo, Rašić najpre izveštava o otmici niške devojke za harem Turčina Šiška Šabanovića i o akciji njene braće, koji je spašavaju iz harema i vode u nišku mitropoliju, što izaziva ogorčenje Turaka, a posebno niškog AAbdurahaman paše, za koga se kaže da “gore postupa s narod ovdašnji no što je Pilat postupao s Krista”. Međutim “glavni akcenat ovog izveštaja je na velikoj akciji Nišlija protiv dovođenja bugarskog vladike u Niš. Neraspoloženje Nišlija zbog saradnje bugarskih predstavnika sa Turcima i njihovog učešća u turskom upravnom aparatu grada, naročito posle 1868. godine, kada su u Niš “za mutesarifske muavine (muavin/pomoćnik) dolazili Bugari, kao Gavril efendija, Dragan Cankov, Kuriš efendija”, je veliko.

Akcija protiv bugarskog egzarhata u Nišu, veoma se rasplamsala. Tokom te akcije kako navodi Rašić, “iz Niša jedno prošenie poslato je na srpski Carigradpatrijarhu helenskom sa 270 podpisa da pošalje grka arhierea.” Tada “dođoše iz Carigrad novine grčke i bugarske, u obe javlja da je opredeljen za Niš bivši (vladika) Kalinik i nadaju mu se.” Međutim, i ovaj pokušaj predstavnika bugarske egzarhije nije uspeo – kalinik nije došao u Niš. Vladika Viktor, koji je za niškog poglavara postavljen 1869. godine, ostao je na tom položaju i posle oslobođenja Niša, do 1881. godine.

nikola kole rasic 01

O raspoloženju stanovnika Niša po ovom pitanju Nikola Rašić kaže:

“Ovamo su poradile velike partije po vladici. Do pre deset dana retko koga da čujem da sme da (kaže) da je Srbin nego Bugarin. Ali, navališe braća (misli na Srbe) u svakom skupu kad se tako trevu (naiđu, nađu) pa slobodna izgovorom” i navode da “našeg oca i majku gazimo”, ukoliko to načelo primamo, a to je nama stidno”, zatim dodaje “pitaju strašnjivci i dobroljubci: pa šta smo te nismo Bugari /slobodni duh odgovara: braćo slatka, slavite li vi slavu; odgovaraju slavimo/ onda mi smo čisti i trezveni Srbi i Srbi ostajemo.”

Pišući o ovome dosta opširno, Rašić na kraju ističe: “a uz toga radile su nekoliko paškile (paskvila/podrugljiv spis) Viktoru da počne da propoveda ovdašnji narodnos kao arhipastir”, tako da “sad pet dana naovamo sasvim stvar drugče izgleda i mlogo lica javno govore i na pitanje odgovaraju, mi smo stari Srbi.”

Na kraju ovog izveštaja o stanju u gradu, Rašić daje i brojčane podatke o Turskim snagama, navodeći da “u Nišu danas nalazi voinstvo svega 1810 duše topčie sve, osim majori i polkovnici i pašu đenerala; i u bolnici imade vojnika, skoro 200 duše i gotovo svaki dan mreju.

Navodeći ove podatke o malobrojnim turskim snagama u Nišu, Rašić želi da Srbija iskoristi tursku vojnu nemoć i odmah napadne grad, tim pre što u dodatku ispod svog potpisa da Turci “velikani i gospodari” govore Srbima da “ako dve ili tri godine bude mir te ništa ne počne… onda pitaćemo gu (Srbiju) zašto se je toliko godina spremala i na Tursku tolike pretnje sejala.”

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com