Društvo

Brojke poznate i dalje “nepoznat” rizik

Rezultati ispitivanja površinskih voda u Nišu, koje radi novosadska firma Vatrogas, govore da je zagađenje površinskih voda u granicama koje su dozvoljene, procena je naše redakcije, jer za ocenu rizika po ljudsko zdravlje potrebno je platiti više nego što je to ugovorom predvidela niška Uprava za privredu i održivi razvoj. Najveća reka u gradu sa fizičko-hemijskog aspekta ima mešovit, odličan do loš ekološki status, dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren i loš ekološki status, piše u analizi, šta to zapravo znači za Nišlije niko ne želi da komentariše.

Iz Instituta za javno zdravlje u Nišu, poručuju da monitoring kvaliteta vode mora da bude kontinuiran, u letnjim mesecima ne bi trebalo da dolazi do kašnjenja ili preskakanja meseci, kaže za Niške Vesti Snežana Gligorijević, specijalista higijene iz Centra za higijenu i humanu ekologiju niškog IZJZ.

“Niš nema uređene plaže i kupališta pored reke Nišave, zato se Nišava ne preporučuje za kupanje. Kada budu izgrađeni tuševi kako bi se kupači istuširali posle kupanja to bi onda bila druga priča. Drugi gradovi čak i manji kao što su Pirot, Leskovac, Vranje imaju uređena kupališta lepo bi bilo da i Niš ima. Kada sve to bude tako postavljeno tek onda mogu da kažem da je Nišava bezbedna za kupanje”, kaže Gligorijević.

Prema Ugovoru koji ima firma Vatrogas iz Novog Sada sa niškom Upravom za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, rezultati za jul ove godine objavljeni su na sajtu ove uprave.

Četiri meseca od marta do juna  ove godine prošla su a da površinske vode u Nišu nisu ispitivane, zbog sporosti tendera ova ispitivanja su počela u junu a prvi rezulati objavljeni su početkom jula. Uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje površinskih voda reke Nišave, Kutinske reke, Toponičke reke i reke Južne Morave, kao i rezultate ovih ispitivanja objavljivaće na svom sajtu Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Prema poslednjim ispitivanjima rezulati, neke od površinskih voda u Nišu imaju elemente koje ove vode svrstavaju u petu klasu kvaliteta, a vode koje pripadaju ovoj klasi ne mogu da se koriste ni u jednu svrhu.

Nišava
U skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da reka Nišava sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do umeren ekološki status na lokalitetima između Sićevačke klisure i Niške Banje, u delu vodotoka kod JKP “Naissus” i 100 m uzvodno od uliva pomoćnog i glavnog kolektora Niša. Na ovim lokalitetima reka Nišava sa mikrobiološkog aspekta ima dobar i umeren ekološki status. Na lokalitetima 300 m izvodno od uliva pomoćnog i glavnog kolektora Niša i 100 m pre uliva u Južnu Moravu reka Nišava sa fizičko-hemijsko apspekta ima mešovit, odličan do loš ekološki status , dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren i loš ekološki status.

Tabela 1

Južna Morava
U skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da Južna Morava sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do umeren ekološki status dok sa mikrobiološkog aspekta ima dobar ekološki status kod Mramora (Novo Selo) odnosno umeren ekološki status u nivou sela Mezgraja, kod Železničkog mosta.

Južna Morava

Kutinska reka
Na osnovu navedenog, a u skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima agađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da Kutinska reka sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do dobar ekološki status dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren ekološki status u nivou preduzeća „Nissal“ odnosno loš ekološki status kod kod Lazarevog sela.

Toponička reka
Na osnov u navedenog, a u skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima agađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da Toponička reka sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do dobar ekološki sta tus dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren ekološki status.

Uzorkovanje i ispitivanje u cilju fizičko-hemijske analize je izvršeno akreditovanim metodama od strane Instituta Vatrogas (sertifikat o Akreditaciji laboratorije za ispitivanje broj 01-173) ,dok je uzorkovanje i ispitivanje u cilju mikrobiološkog ispitivanja izvršeno od strane akreditovane laboratorije Zavoda za javno zdravlje Pančevo (sertifikat o Akreditaciji laboratorije za ispitivanje broj 01-229).

Screenshot 4

Foto: Prikaz lokacije uzorkovanja (Vatrogas)

Kako bi javnosti bio poznat podatak kako ovakav kvalitet vode može da utiče na zdravlje Nišlija, Varogas je upitan da prokomentariše rezultate.

Takve analize mogu da se urade, ali izvinite to košta. Uprava za privredu i održivi razvoj nije platila za to, tako da ni oni to ne mogu da dobiju. Uprava je tražila da se uradi analiza vode, oni su dobili tu analizu, bez ikakvog tumačenja, da su oni od nas tražili i tumačenje to bi koštalo više. Ako hoćete da vam se rezulati protumače to košta posebno. Ja pored lekara specijaliste moram da angažujem čitav tim ljudi. Oni su nam dali parametre koje moramo da izmerimo i uporedili ih sa graničnim vrednostima i to je sve”, kaže Aleksandar Nikolić iz Vatrogasa za Niške Vesti.

U Upravi kažu da su njihovi podaci dostupni javnosti, da u arhivi imaju i stare rezultate koje je dostavljao niški Institut za javno zdravlje gde takođe nije bilo tumačenja rezultata.

Izvolite i dođite da vidite rezulate od prethodnih godina, gde ni u rezultatima koje je dostavljao niški Institut nisu plasirane procene rizika. Institut kad radi ispitivanje kvaliteta površinskih voda ne komentariše u odnosu na zdravlje ljudi – njima je to u opisu posla za grad Niš. Oni na osnovu svojih ispitivanja mogu da daju takve ocene zdravstvenog rizika. Mi radimo kontrolu i praćenje životne sredine. Mi ni u jednom izveštaju nemamo ocenu na zdravlje”, kaže Sonja Milojković, šef Odeseka za zaštitu životne sredine u Upravi za privredu i održivi razvoj.

Firma Vatrogas je dobila posao za ispitivanje kvaliteta površinskih voda na javnoj nabavci, niški Institut za javno zdravlje se nije ni žalio na to, rekla je Milojković.

Rezulti su tu i dostupni javnosti, ko ih razume zna kako može da utiče kvalitet niških površinskih voda na zdravlje ljudi, ko ne zna sačekaće da niška Uprava u tenderu predvidi i tumačenje rizika po zdravlje te ćemo tek tad znati da li je zaista opasno koristiti vodu iz Nišave za neku namenu, do tada koristimo vodu iz Nišave i drugih vodotokova na sopstveni rizik.

{module 277}

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com