Društvo

Priznanje Selomiru – čuvaru Čegra

Selomir Marković Sele sa potomcima brine o jednom o najzačajnijih spomenika iz Prvog srpskog ustanka. Više od četvrt veka čuva sećanje na Čegarski boj, a ove godine, na dan Svetog Pantelejmona, Gradska opština Pantelej će mu uručiti javno priznanje.

Gotovo 30 godina Selomir Marković Sele brine o spomen-kompleksu na Čegru dočekujući školske karavane, diplomate, strane i domaće goste, pripovedajući o nacionalnoj tragediji u Prvom srpskom ustanku 1809. godine. Selomir nije istoričar, ali Čegarski boj zna vrlo dobro. Svoja istraživanja objavio je u knjizi „Čegarski bol“, koja je doživela nekoliko izdanja.

Ključeve od kule dobio je pred obeležavanje 180. godišnjice bitke na Čegru, od tadašnjeg direktora Narodnog muzeja Bogomira Stankovića koji je Selomira, zbog njegovog znanja o boju i brizi za spomenik, promovisao u domaćina kompleksa, a njegovu odluku kasnije je potvrdio i Veliki odbor za proslavu. Od tada Selomir čuva i uređuje Čegar, zajedno sa svojom porodicom , istražuje i govori o srpskoj borbi za slobodu.

Zbog životne posvećenosti očuvanju sećanja na prošlost niškog kraja i autentičnu prezentaciju kompleksa Čegar, na dan Svetog Pantelejmona, Gradska opština Pantelej će mu uručiti javno priznanje. Reč je o priznanju koje ova opština tradicionalno dodeljuje pojedincima, ali i institucijama i preduzećima koji su dali doprinos razvoju Gradske opštine Pantelej.

– Niko do sada nije sagledao trud i rad dugogodišnjeg domaćina Čegra, znamenitog mesta opštine Pantelej, zato smo i odlučili da mu damo priznanje – istakao je Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej.

Odbornici Skupštine ove opštine doneli su odluku da, osim Seleta, nagrade i nekoliko uspešnih preduzeća, sportske klubove sa zapaženim rezultatima i sedam đaka generacije, koje sem plakete, očekuje i tablet za odličan uspeh koji su postigli.

Prznanje će biti ukazano Srpsko-ruskom humanitarnom centru, Domu zdravlja, Direkciji za izgradnju grada Niša, Parking servisu i Prolom banji, jer su dali doprinos razvoju opštine Pantelej – dodaje Vasiljević.

Sva javna priznanja biće dodeljena u okviru obeležavanja slave opštine Pantelej, na svečanoj akademiji u utorak, 9. avgusta u sali Umetničkog fakulteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com