Društvo

Koncentracija radona u kućama u Niškoj Banji najviša u Srbiji

U pojedinim kućama na teritoriji Niške Banje izmerena je veća koncentracija radona, zbog čega Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja planira da angažuje eksperte za sanaciju u ovoj oblasti, saopštili su. U Agenciji kažu da nema mesta panici uprkos tome što je prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije radon jedan od vodećih uzročnika raka pluća. U opštini kažu da će reagovati u slučaju da postoji opasnost po zdravlje žitelja i da situacija nije alarmatna. Građani Niške banje su zabrinuti, a rešenje očekuju od eksperata.

Radon je radioaktivni gas, a njegova koncentracija na otvorenom je vrlo niska, dok se u zatvorenim prostorijama radon može akumulirati u visokim koncentracijama, objašnjavaju. U kućama koje se nalaze u Niškoj Banji, koncentracija je povećanja, što je, kažu, specifično za ovaj region.

U saopštenju navode da je prema preliminarnim rezultatima u 94 odsto uzoraka koncentracija radona niža od 400 bekerela po metru kubnom što nije štetno po zdravlje, jedino se region Niške Banje izdvojio po povišenoj koncentraciji.

niska banja

Foto:wikipedia

“Tim povodom Agencija planira da u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju tokom jeseni organizuje dolazak eksperata sa iskustvom u sanaciji u ovoj oblasti koji bi našim građevinskim stručnjacima predstavili metode i načine smanjenja koncentracije radona u postojećim objektima i prilikom gradnje novih”, navode u Agenciji.mapa nb

Plan je da obučeni stručni timovi sa stranim ekspertima obiđu objekte sa povećanom koncentracijom radona i savetodavno pomognu građanima.

Ukupno je bilo više od 5.000 detektora za merenje na teritoriji čitave Srbije a preciznije rezultate, kažu, saopštiće u septembru.

Radon je opasan po zdravlje ljudi

Radon je prirodni element koji je otkriven 1900. godine i kao najteži od svih gasova, karakteriše ga lako prodiranje i nagomilavanje u zatvorenim prostorijama. Spada u grupu radiokativnih gasova , pa samim tim može imati štetan uticaj na zdravlje stanovništva.

On se nalazi u zemljištu i relativno lako dospeva do površine zemlje, a zatim prodire u stambene objekte. Takođe, nalazi se u građevinskom materijalu pa i na taj način dospeva u zatvorene prostorije.

Radon je radioaktivan, ali su i elementi na koje se raspada (takozvani radonovi potomci) takođe radioaktivni i emituju alfa i beta čestice. Ovi elementi su metali (najbitniji su polonijum, radioaktivni izotopi olova i bizmut) i lako prijanjaju za sve površine, pa i na pluća ukoliko budu udahnuti. S obzirom da čovek prosečno udahne i izdahne oko 10 kubnih metara vazduha dnevno, ljudska pluća su “usisivač za radon i njegove potomke”.

Ovaj gas navodi se i kao drugi uzročnik raka pluća.

U opštini Niška banja nisu zabrinuti

Kako je Niškim Vestima rekao predsednik opštine Niška banja, Dejan Jovanović, “rukovdstvo se neće oslanjati na pisanje žute štampe i poštovaće reč nauke.”

dejan jovanovicOn se pozivao na studiju koju je 2005. naručila i platila ova opština, a koju je objavila profesorka Zora Žunić koja je u to vreme radila u Institutu za nuklearne nauke “Vinča” u Beogradu.

“Ova studija profesorke Žunić nedvosmisleno kaže da koncentracije radona u Niškoj banji nisu štetne za zdravlje ljudi, naprotiv, pogoduju lečenju ljudi,” rekao je Jovanović.

Na naše pitanje da li ti podaci mogu da budu zastareli i da li postoji mogućnost da se situacija promenila, Jovanović je odgovorio:

“Zato sam sa direktorom Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nukelarnu sigurnost Srbije Slađanom Velinovim u stalnom kontaktu i uveravam vas da će opština preduzeti sve da bi zaštitila zdravlje svojih građana, ali ponavljam, trenutno takva opasnost ne postoji.”

Dejan Jovanović je dodao i da je profesorka Žunić u međuvremenu otišla u penziju, a da se njena studija može naći na internetu, doduše, na engleskom jeziku.

radon ilustracijaIlustracija                                                                                          Foto:www.homewiseinspections.com

Građani zabrinuti, rešenje treba da daju eksperti

Jelena Cvetković, koja živi u Niškoj banji, kaže da su je uznemirili ovi podaci, ali kao intelektulac veruje ekspertima i od njih očekuje razrešenje.

“ Kao majka jedne bebe, veoma sam zabrinuta jer je beba većinom u kući.Od ekspertskog tima, čiji je dolazak najavljen, očekujem otlanjanje svake sumnje da nam je zdravlje ugroženo. Ili, ako ipak jeste, očekujem da doprinesu rešavanju ovog problema za koji mislim da nikako nije mali. To je jedini način da se mi, građani Niške banje, osećamo bezbedno u sopstvenim domovima. Takav tim itekako treba da deluje zarad našeg zdravlja”, rekla je Cvetković za Niške Vesti.

Regulativa

Po trenutno aktuelnoj regulativi u našoj zemlji, gornji nivo radona u zatvorenim prostorijama u kućama i stanovima je 200 Bq/m^3 ( bekerela po metru kubnom) za novo izgrađene stambene objekte i 400 Bq/m^3 za već postojeće stambene objekte. Ukoliko je koncentracija radona veća od ovog nivoa, preporučuju se mere za sprečavanje nagomilavanje radona koje uključuje omogućavanje provetravanja i druge mere. Ali da bi se bilo šta preduzelo neophodno je izmeriti nivo radona.

eko nis

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com