Društvo

Beda naterala Nišlije na razgovor sa gradonačelnikom

Teška materijalna situacija koja je pojedine ostavila bez krova na glavom, a mnoge bez mogućnosti da plate račune za struju i ostale komunalije, dovela je građane Niša pred vrata gradske kuće, javnih preduzeća, opština…U direktnom razgovoru sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem našlo se 45 Nišlija. On je obećao pomoć, ali u skladu sa zakonom i finansijskim mogućnostima.

Penzioner Slobodan Cvetanović kaže da ga je sramota što čeka u redu ispred gradske kuće da moli za pomoć. Ipak ga je, kaže, muka naterala na to, a najteže mu pada što nema para da pokojnom sinu podigne spomenik.

13866598 10210403380987106 1049704198 n“Sin mi je umro 2014. godine. Zadužim se da mogu detetu na groblje da izađem, spomenik ne mogu da podignem. Uzeo sam kredit i toliko sam se zaduzio da ne mogu da izađem na kraj, a nisam trošio bahato. Nikada nisam išao na more niti u kafanu. Očekujem pomoć od Bulatovića jer je nemoguće ovako više živeti. Sramota me što dolazim ovde. Žena mi je operisala karcinom žlezde i treba da ide na lečenje za Beograd, a nemamo para. Hteo sam jednom da se spalim ovde, jer nema života”, govori Cvetanović.

U teškoj finansijskoj situaciji je i Nebojša Stamenković. Sa još 20 porodica on 10 godina živi podstanarskim životom jer mu je klizište uništilo kuću u Mramoru.

13866607 10210403383147160 1219415049 n“Slao sam dopis gradonačelniku, imali smo sastanak sa većnikom Aleksovim, na spisku nas nema za trajno rešavanje stambenog pitanja, pa čekam svojih 40 sekundi sa Bulatovićeem. 22 porodice nalaze se po raznim kvartovima grada, nemaju uslove. Deset godina tuamram po raznim stanovima”, kaže Stamenković.

U Gradsku kuću dolazili su i mlađi sugrađani, uglavnom zbog toga što nemaju posao ili im ističu privremeni ugovori u firmama u kojima rade. Bilo je i građana koje je Centar za socijalni rad angažovao za obavljanje poslova, a nisu isplaćeni još od aprila meseca. Svi oni se, kažu, nadaju pomoći.

“Ako imate svesti ne možete živeti mirno sa saznanjem da građani teško opstaju, moramo tragati za načinima da pomognemo ovim ljudima. Ne možemo prekršiti zakon ali možemo ispoštovati ljude. Direktor Doma zdravlja, javnih preduzeća, većnici…Svi rade isto na 18 lokacija u gradu i biće tako svakog petka. Ovo je bitno jer ja kao gradonačelnik saznajem šta muči ljude, a rezultiraće u sistemskim promenama. Obavezni smo i odgovorni da promenimo nešto. Na ovaj način mogu da pratim i šta institucije rade, tako da ovim postižemo i javnost u postupanju, a ne da bude u četiri oka kao do sata” kazao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Ispred gradske kuće okupili su se i radnici propalih niških društvenih preduzeća kojima država duguje na desetine plata. Sudeći po aplauzima i euforiji koja se videla dok im se novi gradonačelnik obraćao, uvereni su u njegovo angažovanje u rešavanju problema. Bulatović je i sam kazao da će svi u lokalnoj vlasti pokušati da pomognu radnicima da dobiju novac koji čekaju već godinama.

13874727 10210403383187161 1367169201 n

“Prethodni gradonačelnik izgleda nije imao sluha za to, nadam se da će Bulatović da nam izađe u susret i pomogne da se isplate zarade a ujedno i reši socijalni status radnika”, kazao je Zoran Nešić, bivši radnik MIN koji je ranije štrajkovao glađu zbog neisplaćenih 6 i po miliona dinara.

Svakog petka od 7 do 15 sati građane će primati u JKP “Mediana” u Tvrđavi, a svoja vrata svakog petka otvaraće i ostala preduzeća, kao i gradske opštine. Za sada su ovakvu praksu potvrdili u Panteleju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com