Društvo

Porodilje sve duže čekaju novac od Grada

Isplata novčane pomoći od 20.000 dinara iz gradske kase za majke koje su po prvi put rodile dete kasni oko 4 i po meseca, potvrdili su u Upravi za dečju, socijalnu i primarnu zdrvstvenu zaštitu.

Jednokratnu pomoć koju daje Grad Niš kao realizaciju pronatalitetne politike, primile su majke koje su se po prvi put porodile početkom februara, kažu u Upravi. Međutim, pojedine majke koje su se porodile u tom periodu kažu da i dalje čekaju na ovaj novac.

“Porodila sam se 02. februara i još mi nisu uplatili. Čula sam da se čeka otprilike 6 meseci”, kaže Nataša Blagojević Jovović.

Grad već godinama kasni sa isplatama jednokratne pomoći porodiljama, što potvrđuju sve majke u Nišu. Pojedine su, kažu, dobile odgovor iz “socijalnog” da će martovski zahtevi biti isplaćeni do kraja avgusta.

“Porodila sam se 15. marta i od Grada još nisam dobila novac. Stiglo mi je rešenje odavno, ali mi je rečeno da ćemo da se načekamo do isplate. Od države su mi pare legle posle mesec dana, a radi se o pomoći od 37 hiljada dinara”, kaže Marina Živić iz Niša.

U Upravi kažu da isplate kasne iz “opravdanih i neopravdanih razloga” i da zavise od dinamike kojom se novac uliva u gradski budžet.

“Postoji kašnjenje, ali biće ubrzana isplata. To je prioritet u Gradu, a mi smo svakodnevno na liniji sa novom većnicom i sa gradonačelnikom tako da su oni MirjanaPopovic111 642x336upoznati sa ovim problemom. Biće isplaćeno svim porodiljama, a stiglo se do polovine februara. Bilo je i dužih kašnjenja, ali takva je situacija generalno u Gradu”, kazala je Mirjana Popović načelnica Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.

Podsećamo da gradska opština Medijana isplaćuje 120.000 dinara za svako trećerođeno dete sa prebivalištem na teritoriji opštine, kao i 10.000 dinara kao pomoć majkama koje se prve porode u nedelji.

 

OBIMNA DOKUMENTACIJA ZA NEZAPOSLENE PORODILJE

Jednokratnu novčanu pomoć od 50.000 dinara dobijaju nezaposlene porodilje, a mesečno majkama koje spadaju u ovu kategoriju bude isplaćeno u proseku ukupno oko 2 miliona dinara, dodaju u Upravi.

Mnoge mame u Nišu žale se i na obimu dokumentaciju koju treba da prikupe u slučaju da su nezaposlene. U Upravi ističu da i oni mogu da obave ovaj posao.

“Mi se obratimo nadležnom organu za sva dokumenta, a majke koje ne žele da čekaju mogu i same da prikupljaju dokumentaciju”, dodaju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com