Društvo

Stanari odbili 270

Udruženje predsednika skupštine stanara odbilo je da primi gradska sredstva u iznosu od 270.000 dinara za realizaciju monitoringa načina izveštavanja medija koji su budžetski podržani na ovogodišnjem konkursu. U udruženju smatraju da je opredeljeni iznos besmislen i onemogućava ozbiljnu realizaciju takvog monitoringa.

Načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović doneo je rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2016. godini, kojim je za četvoromesečni monitoring ove vrste opredeljeno 270.000 dinara u bruto iznosu. To znači da je za čitav niz različitih medijskih, socioloških, softverskih ili administrativnih aktivnosti, kao i za naknade za rad najmanje deset iskusnih medijskih profesionalaca koje je Udruženje angažovalo, mesečno opredeljeno oko 67.000 dinara u bruto iznosu, saopštili su u UPSS-u, LAF-u i BIRODI-ju.

„Određivanjem nerealno malog iznosa za zahtevan, obiman i kompleksan medijski monitoring Grad Niš je poslao ružnu poruku da takvu vrstu javne kontrole rada medija, kao i načina tošenja novca građana zapravo ne želi. Takvo rešenje onemogućava da monitoring načina izveštavanja budžetski podržanih medija bude elementarno kvalitetan, a rezultati precizni i referentni. Opredeljeni iznos sredstava omogućio bi samo imitaciju ovog ozbiljnog posla na koju ozbiljne organizacije, profesionalci i ljudi ne mogu da pristanu“, ističu u Udruženju.

Smatraju da je na ovaj način Grad propustio priliku da prvi u Srbiji finansijski podrži monitoring načina izveštavanja medija čiji se projekti sufinansiraju iz budžeta, te na taj način učini mali istorijski iskorak u unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u medijskoj sferi.

Stevanović je doneo ovakvo rešenje na osnovu predloga Stručne komisije, čiji su članovi Mitko Jakovlevski, koga su predložili ANEM i Lokal press, Biljana Ljubisavljević, novinarka Bete i Jugmedie i Valentina Simić, novinarka Televizije Zona plus. Rešenjem je podeljeno ukupno 1.900.000 dinara, od kojih je Medija&Reform centar dobio 680.000 dinara za projekat „Građani, mediji i lokalna vlast- partnerstvo u javnom interesu“, Udruženje „Vetrenjača“ 500.000 dinara za projekat „Medijska pismenost za sve“, a Udruženje novinara Srbije 450.000 dinara za projekat Stručni skup „Niško novinarstvo u srpskom novinarstvu“. Udruženje predsednika skupštine stanara dobilo je najmanji iznos u ovakvoj konkurenciji, a za projekat koji je izuzetno obiman, komplikovan i složen. Projektom je bilo predviđeno 660 hiljada dinara, što smatraju skromnom cifrom za realizaciju ovakvog posla.

Mikrofoni

Predloženi monitoring podrazumevao je četvoromesečno praćenje i analizu na stotine uzoraka medijskih sadržaja, od novinskih vesti do televizijskih emisija, koje će se emitovati na 30 medija čiji su projekti podržani na ovogodišnjem Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša.
Cilj monitoringa je stručno merenje da li ti mediji kroz izveštavanje ostvaruju javni interes, a pre svega da li izveštavaju profesionalno, objektivno i nepristrano o temama od značaja za građane ili promovišu interese lokalne vlasti, vlasnika medija i komercijalnih partera.

„Takve odluke su jasni pokazatelj da vlast, pa ni medijska struka, još nisu spremni na suštinsku transparentnost, kao ni na stručnu i građansku kontrolu svog delovanja, odnosno trošenja novca poreskih obveznika. Sve dok to bude tako, loša situacija u medijima, institucijama i celokupnom društvu biće „zacementirana“, a promene skoro nemoguće“, zaključuju u ovom Udruženju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com