Društvo

Novac za socijalu iz svetskih fondova

Nova većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić kaže da će se truditi da proširi obim socijalnih usluga u gradu, koje bi se finansirale iz svetskih fondova kao što je UNICEF. Promena zakonodavstva bi, kako smatra, trebalo da poboljša položaj dece što se socijalne zaštite tiče, dodaje.

Prvih desetak dana, koliko je u gradskom veću Niša zadužena za socijalu, mnogi građani su pokucali na vrata njene kancelarije. To je, kaže, i očekivala, s obzirom na to da je mnogi poznaju još iz vremena kada je radila u Centru za socijalni rad “Sveti Sava”.

“Gledam da sve građane primim bez čekanja i da svima maksimalno izađem u susret. Rešavam stvari u kontinuitetu i odmah pristupam zadatku jer želim da po zahtevu koji danas stigne na moj sto, stranku već sutra obavestim o terminu kada mogu da je primim i porazgovaram sa njom”, kaže većnica Đorđević Ilić.

Diplomirana pravnica koja se socijalom bavi od 2009. godine, kaže da je u ovoj oblasti najveći problem nedostatak novca. Ipak, finansije mogu da se dobiju iz evropskih i svetskih fondova, te će se, kaže, truditi da ovo obezbedi ustanovama koje se bave socijalnom zaštitom u gradu.13819507 10210366834393464 1442486531 n

“Vezano za lokalne usluge težila bih uvođenju novih usluga ili proširenju starih. Socijalne inovacije su dobrodošle i mogu da se ostvare u saranji sa velikim fondacijama kao što je UNICEF. To je moja vizija”, dodaje.

 

REDOVNIJA ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA 

Trudiće se da isplata socijale bude što je više moguće kontinuirana i da naročito budu sagledane osobe sa invaliditetom, porodilje i osobe kojima je potrebna jednokratna pomoć za kupovinu lekova.

“Cilj je da pružimo pomoć svakom pojedincu i porodici kojoj je to potrebno da bi prevazišla teške životne situacije, okolnosti, socijalne probleme. Socijalna zaštita je jedna od najkompleksnijih oblasti jer je mnogo problema i usluga. Mi smo tu da pružimo toplu reč, materijalnu podršku u trenutnku kada je to neophodno, a kasnije da pronađemo način da trajno rešimo ozbiljne probleme”.

Podseća da je unapređenje pravosuđa aktuelna tema, i da bi u tom smislu trebalo da bude olakšan rad u socijalnoj zaštiti, a akcenat bi trebalo da bude na najboljem interesu deteta. Smatra i da sistem treba da obrati više pažnje i na socijalnu isključenost, odnosno beskućnike, koje nije dovoljno sagledao.

“Posao većnika je da ima najbolju saradnju sa svim mogućim institucijama i upravama. Ja težim ka tome i moje srce je otvoreno za sve ljude koji imaju isti cilj – da na najbolji način pomognemo građanima koji pokucaju na ova vrata”, dodaje za kraj.

Tijana Đorđević Ilić volontirala je u Centru za socijalni rad “Sveti Sava” od 2009. do 2011. godine. Na upravno pravnim poslovima u službi za ostvarivanje lokalnih prava i usluga radila je do 2012. godine od kada je bila koordinator usluge “Pomoć u kući” sve do 2015. Član je SNS-a od osnivanja stranke, predsednica UO odmarališta “Divljana” i socijalne komisije Crvenog krsta Srbije – Crvenog krsta Niš, navodi se u njenoj biografiji. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com