Društvo

Novi toranj uskoro na niškom aerodromu

Za dve godine trebalo bi da bude izgrađen novi toranj na niškom aerodromu, a on će omogućiti prihvatanje aviona koji zbog vremenskih uslova ne mogu da slete u Beograd, ali i one koji lete ka Grnoj Gori, Bosni i Hercegovini, rečeno je na stastanku predstavnika JP “Aerodrom Niš” sa kontolom letenja SMATSA.

Aerodromska kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA prezentovala je idejno rešenje na osnovu kojeg će biti izrađen urbanistički projekat za izgradnju tornja na površini od 2 hektara u kompleksu aerodroma “Konstantin Veliki”.

„Grad će ispuniti svoje obaveze u pogledu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i plana vezanog za izgradnju tornja, a nadležne službe će ovaj posao završiti u roku od oko 40 dana” rekao je Bulatović.

Kontrolori letenja rade u lošim uslovima i Niš zaslužuje novi objekat kontrole letenja, kazao je direktor vazdušnog saobraćaja Nenad Šakić.  Planirano je da s objektom prošire kapacitet i da to postane rezervni centar kontole letenja u Beogradu, u skladu sa medjunarodnim standardima.

toranj bulatovic 003 720x340

Vrednost radova je oko 4 miliona evra, a sredstva će za ovu namenu izdvojiti SMATSA. Predviđeni rok za završetak radova je dve godine, istakli su na sastanku.

“Sa ovim kontolnim tornjem mi ćemo biti kompletno infrastrukturno opremljeni za avio saobraćaj u Nišu i bićemo vodeći regionalni aerodrom za ovaj deo Srbije. Kompletno finansiranje radi SMATSA, ulažu u zgradu 4 miliona evra i opremu 10 miliona evra. Naš toranj je uradjen 2003. godine na 200 kvadrata, što nije dovoljno. Novi toranj imaće preko 4 000 kvadrata”, kazao je direktor Aerodroma Vladica Đurđanović.

Podsećamo da je krajem januara u prostorijama aerodroma održan sastanak na kojem je predstavljen usvojeni Plan detaljne regulacije kompleksa Aerodroma Niš na kome se nalazi planirana lokacija budućeg Tornja AKL Niš. Tada su i definisani planovi i uslovi za izgradnju Tornja na kompleksu Aerodroma Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com