Društvo

Požar u Duvaništu

Juče oko 17 sati stanovnike dela Duvaništa uznemirili su vatra i dim koji su se širili od keja prema poslovnim i stambenim zgaradama. Vatru su prvo počeli da gase građani koji su se zatekli u šetnji na tom delu nišavskog keja, a intervenisala je i ekipa vatrogasaca. Vesna Rajski, koja živi u obližnjoj zgradi, kaže da su građani bili prilično uplašeni, jer je vatru širio i vetar.

Ova Nišlijka kaže da joj je pažnju oko 17 sati skrenulo pucketanje koje je čula kroz otvoren prozor svog stana.

Vatra i gust dim širili su se sa nišavskog keja prema prodavnicama koje se nalaze u blizini, jer taj deo zauzima poslovni prostor, a ja sam sve gledala iz zgrade Magdona u kojoj živim „ rekla je Niškim Vestima.vatra

Kako kaže, sa prozora je videla da su se građani u početku sami organizovali i počeli da gase požar, ali su se ubrzo pojavili i vatrogasci koji su u kratkom roku zauzdali stihiju.

Tu se nalazi prodavnica nameštaja, optika, objekat u izgradnji, a ni stambeni objekti nisu daleko. Sreća da nije duvao jak vetar, dodaje Rajski ističući da je bila u šoku kada je videla prizor.

Uzrok požara se ne zna, a pored činjenice da nadležni stalno upozoravaju da je zabranjeno paliti vatru na otvorenom prostoru, ovakve situacije kod nas nisu retka pojava.

Po članu 50. Zakona o zaštiti od požara, zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, a protiv svakog pravnog i fizičkog lica koje postupi suprotno zabrani, može biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, za šta je predviđena novčana kazna.vatrogasci

Svaki izazvani požar na otvorenom prostoru ugrožava imovinu i ljudske živote, što povlači i krivičnu odgovornost po članu 278. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kojim su predviđene kazne zatvora i novčane kazne za izvršeno krivično delo.pozar

Izgleda da je lakše upaliti vatru, nego pokosti travu, bez obzira što to može izazvati nesreću“, zaključila je Vesna Rajski, koja je redakciji Niških Vesti poslala i fotografije ovog incidenta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com