Kultura

Nišlija prvi dobitnik pesničke nagrade “Venac – Vijenac – Venec”

U konkurenciji devedeset pet autora sa područja ex Jugoslavije i Bugarske, međunarodnu nagradu za poeziju dobio je mladi Nišlija, Ilija Fonlamov Francisković, koji završava prvu godinu Mediinskog fakulteta u Nišu. Za Niške Vesti kaže da ga je nagrada iznenadila, jer od šeste godine slika, a pisanjem se bavi iz hobija. Niške Vesti ekskluzivno objavljuju jednu od pesama iz  Ilijine nagrađene zbirke “Erinerung”.

Ovu nagradu je Ilija Fonlamov Francisković dobio za zbirku pesama“ Erinerung”, koju je žiri od četrnaest članova ocenio najboljom.

Motivi koji se nalaze u  mojim pesmama su hrišćanska tradicija i istorija prožete mirnom notom patriotizma, za koje su članovi žirija saglasni da su jako retki. Sve to obogaćeno je rimom, koja je izdvojila moju zbirku od ostalih učesnika. Kada sam saznao kolika je bila konkurencija iznenađenje je bilo veće,  rekao je Francisković.

Nagrađeni Nišlija završava prvu godinu medicine, a pisanjem se  bavio još u osnovnoj škol.

To je mahom period kada se dar za pisano stvaralaštvo otkrije, u srednjoj školi sam nastavio da negujem svoj talenat, pre svega pišući eseje, kojih ima i u nagrađenoj zbirci, zapravo oni otvaraju cikluse u koje su pesme podeljene. Međutim sve do sada sam se više pozabavio slikarstvom, s obzirom na to da slikam od svoje šeste godine, a tu imam takođe zapažene i velike uspehe. Nagrada de je bila neočekivana, jer kažem nisam se nikada tako marljivo posvetio samo pisanju, ono je u celosti bio hobi. ” kazao je mladi laureat.franci

U zbirci se nalaze dvadeset i dve pesme.

Jako mi prijaju komentari žirija da poznajem stilske pravce i škole (inače sam veliki obožavalac književnosti), i da svojim znanjem na izvanredan način obogaćujem svoje stihove“, dodao je Francisković komentarišući nagradu.

Naslov zbirke nije slučajno izabran

“Erinerung” tj. sećanje, na neki način je isprepleteno u mojim motivima, i s obzirom da pesme prevashodno govore o istoriji, tradiciji, o našoj veri, sećanjem pokušavam da pokažem da je čitava povest, bila ona lična ili kolektivna neizostavna činjenica, ali i element svih nas, ukratko ne smemo zaboraviti ono što jesmo i što nikada ne smemo prestati da budemo. Jako se radujem da je baš ovakava tematika odnela prevagu nad modernističkim tezama i zamislima ostalih autora koji su učestvovali sa svojim zbirkama na konkursu.”rekao je Niškim vestima nagrađeni Nišlija.franci 2

Nagrada “Venac – Vijenac – Venec” sastoji se od plakete, povelje i novčanog iznosa, a autor će imati mogućnost da objavi i promoviše ovu zbirku, što se očekuje tokom leta ili na jesen.

 

Oprosti, mati!

 

Oprosti, mati, ne kuni!

Ne kuni ruke moje,

moje od greha,

što više ne ljube tvoje,

od bojazni, straha,

što ustuknuše kao da se boje.

Mati, ne kuni!

Oprosti, mati, ne kuni!

Ne kuni moje oči,

oči od stida,

što ne mogaše poći za srcem što rida,

od bola što ne ume proći.

Mati, ne kuni!

Oprosti, mati, ne kuni!

Ne kuni te proklete stope,

stope od umora,

što lutaju, vape, bez znaka, tutora,

što ne znadu da strepe.

Mati, ne kuni!

Oprosti, mati, ne kuni!

Ne kuni zagrljaje,

što dadoh k’o dete,

grehe i pomišljaje,

što padoh zbog sudbine klete,

pa sada molim za oproštaje.

Mati, ne kuni!

Oprosti, mati, ne kuni!

Ne kuni vlasi kose moje riđe,

što ćuteć‘ prkose,

i dlanu tvom moli da priđe,

jer daljinu ne podnose.

Mati, ne kuni!

Oprosti, mati, ne kuni!

Ne u grudima srce,

proklete promašaje,

otkucaje stihotvorce,

bolne propadaje,

mati, zapečaćene korice.

Mati, ne kuni!

Oprosti, mati, ne kuni!

Jer boli, odveć što živim,

oprosti, duši što žali,

mislima ćutljivim,

oprosti, mati, ovom što voli!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com