Promo vesti

Legalizacija obavezna, ali koliko sve to košta?

Cena kompletne dokumentacije za ozakonjenje objekta do 199m2 kod nas kreće od 15.000-23.500 dinara.

 

Građani više nemaju izbor da li hoće ili neće da legalizuju svoje objekte, već će to morati da urade u propisanom roku ili će im objekti biti srušeni. 

Rok za popis svih nelagalnih objekata je do kraja 2016 godine, mada zbog manjka ljudstva u popisnim komisijama postoji verovatnoća da rok bude i produžen.

pegaz 003 

Ova legalizacija je najjeftinija do sada što se tiče tehničke dokumentacije i taksi prema državi. Građani su konačno shvatili da imati nelegalne objekte znači imati veliki problem. Uvođenjem notara promet nelegalnih objekata je skoro potpuno stao. To znači da nelegalne nepokretnosti u koje su ljudi uložili ogromna sredstva za izgradnju, ne vrede ništa na tržištu. A oni koji su kupovali placeve pre 10,20,30 godina i nisu ih preneli na svoje ime, kako bi izbegli onda visoke takse i poreze, napravili su njihovim naslednicima problem da tu imovinu naslede i raspolažu adekvatno sa njom, čak i problem da mogu to da legalizuju”, objašnjava vlasnik agencije „Pegaz“ Veljko Nikolić.

Zakonska obaveza

Da bi ozakonili svoje objekte građani moraju da pribave određenu dokumentaciju: izveštaj o zatečenom stanju, elaborat geodetskih radova, list nepokretnosti i kopiju plana parcele na kojoj se nalazi nelegalni objekat, dokaz o sticanju vlasništva nad parcelom i objektom.

Takođe, Zakon o planiranju i izgradnji je uveo krivičnu odgovornost lica koja izvode bilo kakve radove na objektima bez građevinske dozvole. To znači da ukoliko Vam je objekat nelegalan, a zreo je za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, dogradnju, ne možete dobiti građevinsku dozvolu za izvođenje tih radova. U tom slučaju morate prvo da legalizujete postojeći objekat pa tek onda da uđete u proceduru za dozvolu.

Koliko sve to košta

  • Cene izveštaja o zatečenom stanju za stambene objekte do 199m2 su 12.000 dinara.
  • Cena elaborata geodetskih radova je 15.000 dinara. Snimanje kote slemena je 5.000 dinara.
  • To znači da se cena kompletne dokumentacije za ozakonjenje objekta do 199m2 kod nas kreće od 17.000-27.000 dinara.
  • Takse prema državi se kreću za objekte do 200m2 od 5.000 – 15.000 dinara.

 

Pegaz 001Agencija PEGAZ zbog sve većeg interesovanja otvorila je filijalu u Nišu, kako bi svojim klijentima olakšali zakup i kupovinu nekretnina, ali i legalizovali svoje objekte.

ZA VAS PO NAJPOVOLJNIJIM CENAMA:

* PROVERAVAMO LEGALNOST OBJEKTA
* IZRAĐUJEMO ELABORAT GEODETSKIH RADOVA
* IZRAĐUJEMO IZVEŠTAJ O ZATEČENOM STANJU OBJEKTA
* OMOGUĆAVAMO PRAVNU PODRŠKU U REŠAVANJU IMOVINSKO-PRAVNIH ODNOSA

 

 

NIŠ, Obrenoviceva 36/2
pored TC «Forum»
064/2639076, 018/27-82-82

LESKOVAC, Bul.oslobodenja 39/4
016/251-834, 065/8188101
office@pegaz-nekretnine.com

Opširnije pročitajte i
pogledajte GALERIJU fotografija>>>

Niške Vesti
POSLOVNI ADRESAR

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com