Društvo

U Nišu drastično zahlađenje, grmljavina i grad

Vremenske prilike se u Nišu menjaju još večeras, temperatura pada, a naredna dva dana biće pljuskova sa grmljavinom. U petak i subotu moguć je i grad, upozoravaju hidrometeorolozi.

 

Hladna vazdušna masa zadržaće se u ovom delu zemlje do ponedeljka, što će uzticati na smanjenje od 15 do 17 stepeni u odnosu na temperature prethodnih dana.

„Od večeras do subote očekuje nas najviše grmljavine, a čim grmi postoje uslovi za grad“, kažu u hidrometeorološkoj stanici u Tvrđavi.

Od ponedeljka se vremenski uslovi stabilizuju, a temperatura će opet porasti na više od 30 stepeni od narednog utorka.

IMA PROTIVGRADNIH RAKETA ALI NE I DOVOLJNO STRELACA

Kako tvrde u Republičkom hidrometeorološkom zavodu koji je nadležan za protivgradnu odbranu, Niš ima dovoljno raketa za razbijanje gradonosnih oblaka, mada nisu precizirali o kom broju se radi. Međutim, problem je što i dalje nedostaju strelci u 4 protivgradne stanice.

Grad Niš je sredinom juna potpisao ugovore sa strelcima, koji do tada nisu bili zadovoljni sumom koju dobijaju za dežurstva i rad tokom sezone od Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Iako im od tada i Grad isplaćuje po 4.000 dinara mesečno, nema zainteresovanih za ovaj posao. Trenutno je zbog toga aktivno 9 od ukupno 13 protivgradnih stanica.

“U stanicama u Humu, Sićevu, Cerju i na Kameničkom visu nema strelaca i one nisu aktivne. Niko od mladih ne želi da radi ovaj posao”, kaže rukovodilac stanice RHMZ Kamenički vis Dragan Milanović.

Podsećamo da je grad krajem maja uništio skoro svo voće koje je u to vreme pristiglo za berbu u Čokotu, Bubanj selu, Međurovu, Belotincu i drugim selima moravskog kraja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com