Ekonomija

Turistički bum u Nišu

Čuveni hoteli “Ambasador” i “Grand”, te motel “Nais” dobili nove gazde. Veliki planovi Spasića, Tončeva i “Trgogradnje”

DVA hotela i jedan motel u Nišu, za samo dva meseca, dobili su nove vlasnike. Reč je o objektima preduzeća “Srbijaturist” čiji je vlasnik, 2003, godine postao američki biznismen niškog porekla Srba Ilić. U najnovijoj kupovini učestovovao je domaći kapital, jer su novi vlasnici iz Niša i Surdulice.

Inače, Ilić je pomenuto preduzeće kupio za milion evra, a novac je “povratio” kada je pred međunarodnom arbitražom dobio spor protiv države zbog poništene privatizacije. Ipak, pre tri godine je digao ruke od svega i oglasio prodaju kompletne imovine.

Iako su svi objekti pod hipotekom Poreske uprave, radnika i dobavljača, novi vlasnici nisu sujeverni i ne strahuju da ove hotele prati loša poslovna sreća, pa planiraju da u njih ulože kapital i – svoje ime.

Poznati niški hotelijer Ivan Spasić za 100 miliona dinara je kupio svojevrsni simbol grada, hotel “Ambasador”, a – zbog velikih planova za renoviranje i sređivanje – otvaranje najavljuje za 25. maj 2017.

– Od nekadašnjeg zdanja ostaće samo zidovi, odnosno konstrukcija jer sve instalacije radimo iznova. Biće to hotel sa pet zvezdica, ali ćemo ga zbog standarda kategorisati jednom manje – objašnjava Spasić.

Prekoputa njega, uveliko se renovira hotel “Grand”, koji je novi vlasnik Novica Tončev – gazda građevinske firme iz Surdulice – dobio “prebijanjem” dugova sa Srbom Ilićem, koji mu je ostao dužan za prethodno renoviranje objekta… Otvaranje je planirano već za 3. avgust!

– U ovaj posao sam uložio pola miliona evra iz kredita AIK banke, ali očekujem da mi se taj aranžman isplati jer je Nišu potreban ovakav objekat – kaže Tončev, kojeg dovode u vezu i sa kupovinom motela “Nais” na auto-putu E-75, što on negira.

Naime, konzorcijum “Trgogradnja” iz Surdulice je ovaj čuveni objekat na ulazu u Niš kupio za 135 miliona dinara, preko suda…

– Jedan od kupaca je moja sestra od tetke, koja je bila radnik “Tončev gradnje”. Ja sam zaista imao nameru da i “Nais” uzmem u zamenu za dug, ali nisam želeo da budem konkurencija zemljacima… Uostalom, nikada nisam krio da sam nešto pazario – zaključuje Tončev.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com