Hronika

Sećate li se slučaja malog Alekse? Sud je presudio da škola zbog odgovornosti mora da isplati oko 2 miliona dinara

“Još ne znamo šta ćemo da uradimo s tim novcem. To nije mala suma. Sačekaćemo apelaciju, pa ćemo posle odlučiti. Videćemo kome je taj novac najpotrebniji, i kome ćemo proslediti. Znam samo da ćemo reći da to Aleksa časti. Samo tako sve ovo ima neki smisao”, kaže Aleksin otac Bojan Janković

Osnovni sud u Nišu doneo je presudu po kojoj škola OŠ „Sreten Mladenović Mika” iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara odštete zbog propusta koji su doveli do smrti malog Alekse Jankovića.

Aleksa je tokom 2010. godine trpeo višemesečno maltretiranje – tukli su ga, šamarali, pretili – što je dovelo do njegovog samoubistva 2011. godine. Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000. Obrazloženje je glasilo: “zbog propuštanja dužnog nadzora” i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

Aleksini roditelji Bojan i Dragana Janković godinama kasnije su vodili borbu za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a jedna opd metodi borbe je bila i krivična prijava protiv odgovornih u školi. U međuvremenu su upozoravali da niko od odgovornih nije snosio posledice, i da su neki u međuvremenu i napredovali u karijeri.

Sud je odbio krivičnu prijavu, jer je školi već suđeno po prekršajnoj. Ipak, kako nam kaže Bojan Jovanović, Osnovni sud u Nišu je doneo presudu da škola mora da plati odštetu od 1,5 milion dinara, na osnovu odštetnog zakona, a kazna sa sudskim troškovima dostiže skoro dva miliona.

“Dobili smo tu vest od adovkata pre sedam, osam dana”, kaže za Nedeljnik.rs Bojan Janković.

Opširnije na Nedeljnik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com