Ekonomija

Poništen bankrot, nova šansa za niški EI

Privredni apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Privrednog suda suda u Nišu o pokretanju stečajnog postupka u korporaciji Ei holding. To je za Betu potvrdio direktor te kompanije Aleksandar Popović.

On je podsetio da je, na predlog Agencije za privatizaciju, Privredni sud u Nišu juna prošle godine pokrenuo predstečajni postupak, a pre tri meseca i stečajni postupak u tom holdingu.

“Sud u Beogradu je predmet vratio na ponovno odlučivanje u Niš, ali sa jasnim uputstvom da se u novom sudskom postupku za namirenje poverilaca izabere rešenje koje je Holding predložio, a to je reorganizacija po unapred pripremljenom planu (UPPR)”, istakao je Popović.

Po njegovim rečima, Holding je već pribavio pozitivno mišljenje ovlašćenog konsultanta na izvodljivost UPPR-a i dobio uslovnu saglasnost većinskih poverilaca.

Popović je istakao da dugovi Ei holdinga iznose oko 3,7 milijardi dinara, a najveći poverioci su republički Fond za razvoj, Republička direkcija za robne rezrve, Grad Beograd, Grad Niš, Gradska stambena agencija iz Niša i komercijalne banke.

On je kazao da su ekonomske unalize urađene u okviru UPPR-a pokazale da je reorganizacija Holdinga neuporedivo bolja opcija od bankrota.

“Kroz bankrot bi poverioci mogli da naplate oko sedam odsto potraživanja, a kroz reorganizaciju bi namirenje bilo od 20 do 100 odsto. Osim toga za vreme tranja reorganizacije poverioci bi dobili udeo u vlasništvu Holdinga”, naglasio je Popović.

Opširnije na B92

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com