Društvo

Nema para za odlazak niških fizičara na Međunarodnu olimpijadu

Braća Bogdan i Novak Stanojević koji su upravo završili drugi razred Gimnazije „Svetozar Marković“, odeljenje za darovite đake, prvi su niški gimnazijalci koji su ostvarili pravo  za učešće na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Problem je nastao kada je bilo potrebno uplatiti kotizaciju.

Stanojevići su članovi reprezentacije nakon državnog takmičenja, ušli su među 10 najboljih, zauzeli šesto i sedmo mesto, ipak pojavio se problem jer namaju dovoljno novca da otputuju za Indiju gde se takmičenje održava.

Ovaj naš uspeh je utoliko veći jer je ovo takmičenje namenjeno učenicima četvrtog razreda, a mi smo tek završili drugi. Astrofizika je nešto što mi volimo a posebno nas raduje mogućnost da možemo da otputujemo u Indiju na ovo prestižno takmičenje”, kaže za Niške Vesti Bogdan.

Učešće na Međunarodnoj olimpijadi otvoriće mnoga vrata.

“Ovo takmičenje je planirano od 9. do 19. decembra, nama bi učešće na ovoj Olimpijadi puno značilo. Za dve godine ako budemo hteli da upišemo neki inostrani fakultet za prolaz će biti potrebno najmanje dve medalje sa međunarodnih takmičenja, jer je takva praksa”, kaže Bogdan.

Velika je svota novca koja mora da se uplati, ali nije nedostižna, slažu se ovi niški blizanci.

2.800 dolara po takmičaru, ukupno je 5.600 dolara za nas obijicu, to je veliki novac da porodica sama pokrije“, rekao je Novak Stanojević i dodaje.

„Problem je u tome što polovina ukupne sume mora da se uplati do 1. avgusta kao svojevrsna potvrda da ćemo učestvovati na takmičenju, a ostatak novca moramo da dostavimo nakon toga”, kaže on.

Sredstva ne može da obezbedi škola, prinuđeni su da se oslone na Grad, gradske institucije, kompanije i ljude dobre volje.

“Škola će podržati ove đake. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo”, kaže za Niške Vesti Marijan Mišić, direktor niške Gimnazije “Svetozar Marković”.

Ovi talentovani đaci obratili su se Upravi za obrazovanje Grada Niša, Komisiji za podsticaj talentovanih srednjoškolaca i studenata i mnogim kompanijama.

Jutros su nas pozvali iz Gradske opštine Medijana, da u ponedeljak dođemo na razgovor, nadamo se da će nam ova opština pomoći. Velik je iznos ali ako nam svako ko može pomogne po malo biće dovoljno”, završava za Niške Vesti Bogran Stanojević.

Društvo astronoma Srbije nastoji da obezbedi deo novca od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com