Društvo

“Gde smo i šta dalje” u oblasti zaštite životne sredine

U protekle dve godine u Srbiji ima napretka u oblasti životne sredine, postoji podrška, projekti i dugoročni planovi, a predstavnici svih sektora su optimisti, zaključeno je na panel diskusiji „Gde smo i šta dalje“ koju je organizovala Ninamedija.

U prethodnih 50 godina, Srbija je izgradila 44 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u narednih 25 mora 320. Trenutno postoji 8 regionalnih sanitarnih deponija i 2 lokalne, a do 2030. godine biće neophodno da se uspostavi 27 regionalnih sistema za upravljanje otpadom po standardima EU i to su izazovi koji nas očekuju.

„U protekle dve godine Vlada Srbije je uspešno sprovela eksplanatorni i bilateralni skrining sa Evropskom Komisijom, usvojila strateški dokument razvoja zaštite životne sredine i klimatskih promena za narednih 25 godina do punog usaglašavanja sa Evropskim standardima. U februaru ove godine stvoren je pravni okvir za osnivanje novog Zelenog fonda, koji će početi sa radom 01. januara 2017. godine. Na osnovu svega učinjenog, Evropska Komisija je predložila zemljama članicama da sa Srbijom otvori Poglavlje 27 bez početnih merila. Vlada Republike Srbije ima jasnu viziju dostizanja standarda u oblasti zaštite životne sredine i uz podršku građana i pomoć resornih institucija je potpuno sigurna u njenu realizaciju’’ rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Srbija godišnje proizvede 2,5 miliona tona otpada, a u 2015. godini imala je više od 3.500 nesaniranih deponija. Svega 8 odsto otpadnih voda se prečišćava.

„Građani i organizacije civilnog društva treba da budu aktivani partner institucijama Republike i Evropskoj uniji u realizaciji programa, kreiranju i sprovođenju politika i zakona. Izgrađene organizacije, znanje i aktivizam koje one nose biće kontrolni mehanizam za praćenje celokupnog procesa pregovaranja, realizacije programa i projekata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, i/ili fondova međunarodnih donatora i EU“, izjavio je Igor Kostić iz Regionalnog centra za životnu sredinu.

Na panelu se između ostalog moglo čuti i kako napreduje pregovarački tim Srbije u procesu pregovora oko pristupanja Srbije EU, koji su najveći izazovi trenutno u ovoj oblasti, ali i šta nam nedostaje i kako da se i društvo i mediji na tom putu najbolje animiraju i „osveste“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com