Kultura

Niš prvi put nagrađuje dečju knjigu

Grad Niš će, po prvi put, dodeliti književnu nagrada za najbolju knjigu proze ili poezije za decu objavljenu na srpskom jeziku u 2015. godini. Nagrada nosi naziv “Čudni zec”.

“Osnovni motiv za pokretanje nagrade je potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade”, kažu u Niškom kulturnom centru.

Cilj nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – promocija knjige u svim vidovima. Domaćin uručenja prve nagrade “Čudni zec” biće osnovna škola „Dušan Radović“.

Ovo je treća književna nagrada koju dodeljuje Grad Niš, pored nagrada “Branko Miljković” i “Stevan Sremac. U konkurenciju za nagradu ulaze sva prva izdanja knjiga proze ili poezije za decu, objavljena na srpskom jeziku tokom 2015. godine. Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Ime dobitnika nagrade će biti saopšteno krajem avgusta, a svečano uručenje nagrade će se održati novembra 2016. godine.

Žiri radi u sastavu prof. dr Zorana Opačić (Beograd), Dr Danijela Konstantinović (Niš) i Prof. dr Tihomir Petrović (Sombor). U uži izbor za nagradu ušle su knjige:

Aleksandra Urošević, Tačno otprilike, „Laguna“, Beograd
Vesna Aleksić, Kaljavi konj, „Pčelica“, Čačak
Vesna Vidojević Gajović, Slovne priče, „RTS“, Beograd
Vladislava Vojnović, Priče iz glave, „Pčelica“, Čačak
Gordana Maletić, Legenda o neosvojenom gradu, „Laguna“, Beograd
Gordana Timotijević, O Aždu i bostanu. „Bookland“, Beograd
Dejan Aleksić, Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova, „Službeni glasnik“, Beograd
Milovan Danojlić, Kuda idu kornjače, „Bookland“, Beograd
Mirjana Baltezarević, Šojla mojla, „Dom kulture“ i K. klub „Crvenka“, Crvenka
Peđa Trajković, Svakog petka, utorkom u sredu, „Zmajeve dečje igre“, Novi Sad

“Setimo se najpre Belog zeca iz „Alise u zemlji čuda“, koji je prvi vodič Alisi na putanju u jedan neobični književni svet, pun čudesa. Duško Dugouško je najpolularniji crtani junak na svetu. Zec se često priziva u literaturi za decu naših savremenih pisaca, pa i u pesmama Dušana Radovića. Zec ima važnu ulogu i u našim religijskim i tradicionalnim predanjima i običajima. Zec je prirodni simbol obilja i obnavljanja. Takođe, jedan da najpoznatijih radova slavnog renesansnog slikara Albrehta Direra je upravo crtež zeca”, objašnjavaju u NKC-u.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com