Društvo

Nastavnik otpušten zbog nasilja se ipak ne vraća u “Ćele Kulu”

Zbog toga što Inspekcija rada nije nadležna da vrati na posao nastavnika matematike i informatike Ljubišu Dinića, koji je radio u Osnovnoj školi “Ćele Kula” , drugostepeni organ Inspekcije poništio je ovu odluku.

Nastavnik koji je dobio otkaz se ipak, za sada, ne vraća na posao, rekao je advokat škole Zoran Mitić.

“Insekcija rada nije nadležna da odlučuje u ovakvim slučajevima, kao što sam i ranije tvrdio. Otkaz koji je dobio ostaje na snazi, sve advokatdok sud koji vodi postupak to ne potvrdi ili donese drugačiju odluku”, rekao je Mitić.

Dinić je zbog navodnog psihičkog nasilja nad direktorkom škole dobio otkaz, zbog čega je pokrenuo postupak pred sudom kako bi poništio rešenje o otkazu. Obratio se i Inspekciji rada, koja ga je vratila na posao. Međutim, drugostepeni organ je ovu odluku poništio.

Roditelji i nastavnici su, podsećamo, posle rešenja Inspekcije rada da vrati Dinića na posao, nekoliko puta protestovali ispred zgrade ovog organa sa zahtevom da ne vraćaju nastavnika u školu.

“Uradićemo sve da on tamo više ne predaje jer ne želimo da uči našu decu”, rekao je tada jedan od roditelja Goran Savić.

Protest roditelja

Advokat Mitić podseća da zabranu psihičkog nasilja predviđa Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Nastavnik Ljubiša Dinić rekao je ranije da je njegovo otpuštanje revanšizam direktorke zbog toga što nije želeo da se priključi prošlogodišnjem štrajku prosvetara, kao i da će škola morati, ako ga sud vrati na posao, da mu plati odštetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com